Een steen op de maag. Vijftig jaar scheuring in de vrijgemaakte kerken. Op 28 oktober 2016 werd in Kampen een congres gehouden met deze naam. Vijftig jaar na het verschijnen van de Open Brief; de publicatie die een katalysator is geweest in het verhitte debat in de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) over het karakter en de koers van deze kerken. Maar wat is er nu eigenlijk gebeurd in de jaren zestig? Op dit congres is getracht de feitelijke toedracht te bieden en te duiden. Alle lezingen, tien in totaal, worden u met deze videocursus aangeboden.
Het congres werd georganiseerd door de Archiefcommissie van de Nederlands Gereformeerde Kerken, het Archief- en Documentatiecentrum van de Gereformeerde Kerken en het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme van de Vrije Universiteit.
De situatie van de jaren zestig present stellen, er een eerlijke kijk op krijgen: dat was het doel van het congres Een steen op de maag. Vijftig jaar scheuring in de vrijgemaakte kerken. George Harinck stelt in zijn openingswoord: ‘Toekenning van…
James Kennedy typeert in zijn betoog de breuk van 1967 als een ‘emotionele gebeurtenis die alles opslokte’. Men zou kunnen denken dat de Open Brief en de breuk die erop volgde, in het geheel niet pasten bij de tijdgeest van…
Geert van Dijk schetst in hoofdlijnen de theologische ideeën van de Zeeuwse onderwijzer Antheunis Janse. Hij bespreekt eveneens de invloed van deze opvattingen op de Bredase predikant Telder en op de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt). Van Dijk wil in deze lezing…
In zijn bijdrage aan Een steen op de maag bespreekt Erik de Boer de Open Brief, die de bakermat van de breuk vormde. Militaire termen als “luchtdoelraket” en “ongeleid projectiel” maakt hij onderdeel van zijn betoog. De Boer gaat niet…
Ab van Langevelde over ‘Opgeroepen naar het niveau van de wereldkerk’: Een veenhoviaanse benadering van kerkelijke verdeeldheid? Een steen op de maag Een steen op de maag. Vijftig jaar scheuring in de vrijgemaakte kerken. Op 28 oktober 2016 werd in Kampen…
Johan Schaeffer deed onderzoek naar het studentenprotest in de jaren zestig aan de TU Kampen. In deze lezing legt Schaeffer uit waarom hij de houding van de Senaat ten opzichte van de studenten ‘vroom zelfbedrog’ vindt. Een steen op de…
De Eindhovense predikant Daniël Timmerman neemt in zijn referaat de ‘lichtstad’ als casus voor de breuk van ’67. Hij geeft aan dat de breuk hier juist pijnlijker was, omdat in Eindhoven al een verregaande samenwerking was ontstaan tussen de GKv…
In deze lezing bespreekt George Harinck de roerige jaren ’60 aan de Kamper Theologische Hogeschool. Welke weg moesten de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) inslaan? De weg naar binnen, of die naar buiten? Stonden de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) als Ware Kerk werkelijk…
In zijn bijdrage noemt Roel Kuiper de twee Gereformeerde kerken ontstaan na de breuk van 1967 als ‘twee delen van het vrijgemaakte huis’. Het feit dat de NGK is ontstaan, bewijst volgens Kuiper hoezeer men achter de Vrijmaking stond. Kuiper…
Bekijk hier het slotbetoog van de conferentie, waarin Ad de Boer een persoonlijk en hartstochtelijk pleidooi houdt om tot verzoening te komen tussen de GKv en de NGK. De Boer roept op om naar ‘slachtoffers’ van ‘kerkelijk machtsmisbruik’ te luisteren.…
De Vrijmaking, een kerkscheuring van 75 jaar geleden, voor de meeste mensen alleen een overlevering, een verhaal dat door ouderen wordt verteld. Wat heeft de Vrijmaking gebracht dat het waard is om te onthouden en door te vertellen? Lees het…