Alvin Plantinga. Een beroemde Amerikaanse filosoof met Friese wortels. Een apologeet die graag de dialoog met overtuigde atheïsten aangaat. Zijn altijd scherpzinnige gedachten over het bestaan van God, het probleem van het kwaad, de (on)redelijkheid van het geloof, schepping&evolutie, geloof&wetenschap en het atheïsme zijn zeer invloedrijk en worden door voor- en tegenstanders diep gerespecteerd.
In de Nederlandse taal was alleen zijn Het echte conflict. Wetenschap, religie en naturalisme (2014) verkrijgbaar. In 2016 verscheen bij Brevier ook Kennis en Geloof, de vertaling van Knowledge and Christian Belief, dat in 2015 verscheen als kortere en breder toegankelijke versie van Plantinga’s invloedrijke Warranted Christian Belief (2000). Hierin onderbouwt Plantinga met veel argumentatieve kracht zijn stelling dat geloof in God ook 100% redelijk kan zijn als het niet gebaseerd is op bewijzen, argumenten, of andere redenen.
In deze cursus worden diverse aspecten van het denken van Plantinga en zijn betekenis voor filosofie, theologie en kerk belicht. De videocursus werd opgenomen op 7 oktober 2016 tijdens een studiemiddag die startte met een video-interview met Alvin Plantinga door Jeroen de Ridder. Het video-interview is Nederlands ondertiteld en gratis te bekijken.
Partners: PEP, stichting voor Christelijke Filosofie en het Abraham Kuyper Center for Science and the Big Questions (AKC)
‘God is making a comeback’, en Alvin Plantinga is 'the worlds' leading protestant philosopher of God’ aldus Time Magazine in 1980. Een geheel ander klimaat dan toen Alvin Plantinga werd opgeleid aan Harvard University. In die tijd bevond het logisch positivisme…
Alvin Plantinga. Een beroemde Amerikaanse filosoof met Friese wortels. Een apologeet die graag de dialoog met overtuigde atheïsten aangaat. Zijn altijd scherpzinnige gedachten over het bestaan van God, het probleem van het kwaad, de (on)redelijkheid van het geloof, schepping&evolutie, geloof&wetenschap…
Is kennis over God wel echte kennis als we geen ‘harde bewijzen’ voor zijn bestaan hebben? Hoe komen we eigenlijk aan betrouwbare kennis?Jeroen de Ridder doet in deze videoles uit de doeken dat er twee kennisidealen zijn: het Verlichtingsideaal en het Vertrouwensideaal.…
Dat Plantinga’s denken van belang is voor de theologie, staat volgens Dolf te Velde niet los van het feit dat omgekeerd de theologie van wezenlijk belang blijkt voor diens filosofie. Met een beroep op Thomas van Aquino en Johannes Calvijn…
Er bleken meer overeenkomsten tussen de dialectische theologie van iemand als Karl Barth en Alvin Plantinga dan Cees-Jan Smits had gedacht. In deze videoles wijst Smits drie belangrijke overeenkomsten aan, aan de hand van een vergelijking tussen de door Barth…
Guus Labooy brengt in zijn lezing een hommage aan Plantinga. Hij bespreekt de betekenis van ‘Augustinian Science’ voor de kerk aan de hand van drie voorbeelden: de casus van een depressieve persoon (fictief), een catechese-situatie en het verscheurde lichaam van…
In zijn lezing gaat Piet de Vries in op de schriftvisie en omgang met de Schrift die door Plantinga wordt bepleit. Volgens De Vries is Plantinga’s visie ‘niet postmodern, niet modern, maar premodern.’ > In deze cursus - Geloven in…