Hoe Jezus’ kruisdood ons kan verlossen

Lees bij deze cursus het boek Hoe kan Jezus’ kruisdood ons verlossen?

Christus victor en verzoening door voldoening in verleden en heden

Jezus’ kruisdood vormt de diepste kern van het christelijk geloof. Jezus brengt verlossing door aan het kruis een gruwelijke dood te sterven. Maar hoe kan het leven, de dood en de opstanding van één mens verlossing betekenen voor de mensheid?

Twee antwoorden op deze vraag die in 2000 jaar kerkgeschiedenis een belangrijke rol hebben gespeeld, staan bekend als Christus victor en Verzoening door voldoening. Reinier Sonneveld schreef er in 2018 een boek over: Het vergeten Evangelie. Weetwatjegelooft.nl belegde over dit boek op 8 maart 2019 een studiedag met bijdragen van Hans Burger, Kees van Kralingen, Gert-Jan Roest, Riemer Roukema, Cees-Jan Smits, Reinier Sonneveld, Dolf te Velde en Bernard van Vreeswijk.

Deze cursus bestaat uit de video-opnames van de studiedag. Een uitgewerkte versie van de bijdragen aan de studiedag is verschenen in de bundel Hoe kan Jezus’ kruisdood ons verlossen? Christus Victor en Verzoening door voldoening in verleden en heden (Buijten & Schipperheijn 2020), onder redactie van William den Boer.

Lessen

Anselmus en Verzoening door voldoening (4/9)

Duur: 23 minuten

In deze lezing toetst Bernard van Vreeswijk Sonnevelds bewering dat Anselmus de 'ontwikkelaar' en 'vertegenwoordiger' van de 'voldoening door verzoening'-theologie…

Verzoening in context (9/9)

Duur: 29 minuten

Aan het begin van zijn referaat stelt Gert-Jan Roest dat de neiging bestaat om cultuur en context niet in de…