Kerkzijn als antwoord

Kerkzijn als antwoord boekcover Koos Tamminga, Joost Smit, Hans Schaeffer
Bestel ook het boek!

Inclusief gemeentezijn in een tijd van krimp en transitie

 

De kerk staat onder druk van krimp en secularisatie. Zowel in de kerk als daarbuiten wordt de kerk kritisch bevraagd. Kunnen we het volhouden zoals we het altijd gedaan hebben? Sluit de kerk nog wel aan bij de levensvragen van de mensen? Wat is de meerwaarde van een kerkverband nog? Kortom, het traditionele, vertrouwde, institutionele kerkzijn staat onder druk. Hoe moet de kerk daarmee omgaan?

Aan de hand van het concrete project Hart van Vathorst kijken Koos Tamminga, Joost Smit en Hans Schaeffer naar de praktijk van het kerkzijn, en hoe vanuit diepe verbondenheid met de kerk van toen nieuwe wegen worden ingeslagen.

In deze cursus delen zij de lessen die ze geleerd hebben. Zes lessen, die ze in zes video’s uitdiepen, zodat jij er in jouw praktijk mee aan de slag kunt.

  • Joost Smit, predikant in Hart van Vathorst, start elke video met een voorbeeld uit de praktijk.
  • Koos Tamminga deed een aantal jaren onderzoek in Hart van Vathorst, hij deelt zijn lessen over kerkzijn, vanuit de theologie en de praktijk.
  • Hans Schaeffer begeleidde het onderzoek en sluit elke les af met zijn reflecties vanuit de Praktische Theologie, beschouwend, concluderend en aanmoedigend.

Lessen

Kerkzijn staat voor uitdagingen (1/6)

Duur: 16 minuten

Er is veel aan de hand in de kerk, we staan voor grote uitdagingen. Waar moeten we onze aandacht op richten en waar niet? De eerste les van Kerkzijn als antwoord.

Kerkzijn is je laten verrassen (2/6)

Duur: 15 minuten

Is dat de kern van kerkzijn: je laten verrassen? Door wie laten we ons dan verrassen? En wat kun je zelf nog doen? De tweede les van Kerkzijn als antwoord.

Kerkzijn kan niet zonder moeilijke vragen (3/6)

Duur: 12 minuten

Hoe gaan we als kerk om met grenzen? Het zijn lastige vragen, die we niet uit de weg moeten gaan. Waarom? Dat zie je in deze derde les van Kerkzijn als antwoord.

Kerkzijn is heel praktisch (4/6)

Duur: 18 minuten

De plek van de kerk is meer dan een punt op Google Maps, het gebouw doet ertoe. Hoe? Dat zie in je deze vierde video van Kerkzijn als antwoord.

Kerkzijn verandert mensen (5/6)

Duur: 16 minuten

Verandering gebeurt door ontmoetingen met mensen die echt anders zijn. Hoe kun je daar als kerk aan bijdragen? Dat zie je in de vijfde video van Kerkzijn als antwoord.

Kerkzijn smaakt naar meer (6/6)

Duur: 17 minuten

Kerkzijn is nooit af, we zijn kerk in de modder. Daarom is het soms ook heel gepast om om de kerk te lachen. De laatste les van Kerkzijn als antwoord.