Om de oude wereldzee

In 1905 en 1906 maakt Abraham Kuyper een reis van negen maanden rondom de Middellandse Zee. Geïnteresseerd als hij was in de herleving van de islam en in het verschuiven van de machtsverhoudingen in het Midden-Oosten vroeg hij zich af wat dit voor Europa zou betekenen.

Het zijn vragen van ruim een eeuw oud. Maar ook wij zitten midden in de botsing van machten en religies in het Midden-Oosten en stellen ons dezelfde vraag. Heeft Kuyper ons nog iets te zeggen? Deze cursus gaat in op de actualiteit van Abraham Kuypers opvattingen over religieuze minderheden, mystiek, Oosterse orthodoxie en fundamentalisme.

De IKON zond in mei en juni 2015 op NPO 2 een documentaire in acht afleveringen van 50 minuten uit over Kuypers reis. Historicus George Harinck reist in de documentaire ‘Om de oude wereldzee’ in Kuypers voetsporen, op zoek naar de botsing van machten en religies in het verleden en in het heden. Rondom deze uitzendingen vier lessen over religies in het Midden-Oosten en in Nederland. Steeds een combinatie van George Harinck en een andere specialist.

Relevante links

In de media (selectie)

Lessen