Vijfhonderd jaar geleden, revolutie! Het protestantisme werd geboren als felle reactie op het rooms-katholicisme van de zestiende eeuw. En vandaag de dag…? Hoe heeft het eeuwenoude gedachtegoed zich door de tijd heen ontwikkeld? Hoe relevant is het nog in het hier en nu?
Allerlei ideeën en praktijken die de Reformatie heeft voortgebracht worden in de online videocursus, Reformatie Nu, onder de loep genomen. Belangrijke personen, interessante weetjes, stevige kost, hete hangijzers, stof tot gesprek en praktische tips komen alle aan bod.
Bij elke videoles worden ter verdieping ook leestips en verwerkingsvragen gegeven.
De gave van profetie krijgt tegenwoordig veel aandacht. Daniël Timmerman gaat in op de Reformatie als profetische beweging en trekt deze lijn door naar het heden.
Herman Selderhuis schetst een portret van de onbekende Luther en Calvijn. Ook brengt hij de theologische kernpunten van deze reformatoren voor het voetlicht. Eyeopeners verzekerd!
Arnold Huijgen zet, met oog voor nuance, een stevige visie op Doop en Avondmaal neer. Relevante input voor wie met lastige vragen zit rondom deze sacramenten.
Van je eigen Bijbel naar de pen van Paulus, Bart Kamphuis neemt je mee in de wereld van meer dan één oorspronkelijk handschrift. De verschillen zijn spannend!
Wim van Vlastuin laat zien welke blijvende betekenis de Reformatie heeft gehad voor de persoonlijke spiritualiteit van christenen.
Waarom precies is Maarten Luther zo’n belangrijke persoon geweest in de ontwikkeling van de kerk? En zijn theologische opvattingen, zijn die echt zo perfect, of bruist het soms teveel bepaalde kanten op? Met zijn opvattingen zorgde Luther voor een U-bocht…
Luther wordt enerzijds wijd en zijd geprezen, anderzijds verguisd, maar wie was hij nu werkelijk? Herman Selderhuis portretteert de reformator aan de hand van tien citaten. We voelen mee met de jonge Luther in zijn zoektocht naar God en naar…
Zien en geloven staan vaak tegen over elkaar; bij Jonathan Edwards niet. Hij schreef veel over de visio beatifica, het zien van Gods zaligheid, en keek ernaar uit. Hans Boersma neemt je op eenvoudige en aansprekende manier mee in het…
Calvijn? Een onbarmhartige man, of toch niet? Overtuigd van zijn eigen gelijk, ja of nee? Ontdek zelf dat het regerende beeld van Calvijn op cruciale punten echt anders is dan de werkelijkheid. Herman Selderhuis portretteert de reformator aan de hand…
Predestinatie. Voorzienigheid. Twee thema’s die al snel in één adem worden genoemd met Johannes Calvijn. En dat op stellige wijze, met een stellige inhoud… Maar, hoe zit het nou echt met Calvijn en zijn bedoelingen? Wil je weten hoe Calvijn…
De gave van profetie krijgt anno 2017 veel aandacht. Niet zelden leidt dit tot discussie en soms zelfs tot verwijdering tussen christenen. Daniël Timmerman gaat in op de Reformatie als een profetische beweging en trekt deze lijn door naar het…
Luther over het algemeen priesterschap van de gelovigen Luther noemde alle gedoopte christenen “priesters”. Hij gaf hen de volmacht om de boodschap van de kerk te toetsen aan de Bijbel. Maar wat betekent dat in de praktijk van het gemeenteleven?…
Aan het begrip "reformatie" zijn in de loop van de tijd steeds andere betekenissen toegekend. In deze videoles bespreekt George Harinck een aantal in het oog springende reformaties, zoals die van de 16e eeuw en de latere Nadere Reformatie. Welke…
'Doe dat totdat Ik kom', zei Jezus over het Avondmaal, dat Hij zojuist had ingesteld. Maar wat betekent het Avondmaal? Hoe vaak zouden gelovigen het "moeten" vieren? En wie mogen aangaan? Wie deze vragen mee terugneemt naar de tijd van…
De impact van de Reformatie was ontegenzeggelijk groot. Ook in de Nederlanden bracht Luther heel wat in beweging en teweeg. Vluchtelingengemeenten, verboden boeken, kerkvernieuwing, een Bijbel voor iedereen … maar ook martelaren en de beeldenstorm. In deze videoles neemt Erik…
Papyrus en perkament: op zoek naar het oorspronkelijke Nieuwe Testament 1 In deze videoles maak je kennis met de wereld achter de Bijbelvertalingen: de wereld van de vele handschriften, waarvan er niet twee identiek zijn! Volg met Bart Kamphuis de…
Papyrus en perkament: op zoek naar het oorspronkelijke Nieuwe Testament 2 De vele, verschillende handschriften die er zijn: wat betekent dat voor de betrouwbaarheid van de Bijbel? Een vraag die centraal staat in deze videoles. Uiteindelijk blijkt de confrontatie met…
De Reformatie herontdekte hoe diep de zonde gaat. Luther, bijvoorbeeld, liet het beeld zien van de in zichzelf gekromde mens. Maar de Reformatie was ook radicaal waar het de remedie betrof: God geeft een nieuwe identiteit, die in geloof alleen…
Hoe geloofde Luther en wat kunnen wij van hem leren? Heel veel! We leven tegenwoordig in een enorme prestatiecultuur. Je moet carrière maken, je moet op Facebook de nodige likes hebben. Mensen raken burn-out. Dan kan de boodschap van het…
Luther ontdekte dat de Bijbel geen dood boek is, maar de levende stem van God. De Bijbel fungeert als het gewaad van Christus. Is een scheppend Woord. Luther ervaarde dat het spreken van God bezit nam van zijn hoofd, zijn…
In de middeleeuwen was bidden weinig inspirerend. Het had iets mechanisch. Terwijl je de kralen verschoof van je rozenkrans, bad je het pater noster. In de Reformatie werd het persoonlijke gebed weer ontdekt. Bij Luther stond het bidden zelfs centraal…
Erasmus moest niets hebben van Luther, de rebelse monnik die Duitsland vanaf 1517 op z’n kop zette. Toch bewees hij de Reformatie een grote dienst. Want juist Luther, en ook Zwingli en Calvijn maakten gretig gebruik van Erasmus' vertaling van…
De doop is een teken van christelijke eenheid: de doop betekent dat je bij Jezus Christus hoort. Toch is er ook veel controverse geweest rondom de doop. Neem bijvoorbeeld de kwestie of kinderen ook gedoopt moeten worden, of dat alleen…
‘Rechtvaardiging door het geloof’ werd al snel de slagzin van de Reformatie. Hoe kwam Luther tot deze ontdekking? Welke spirituele worsteling maakte hij door totdat hij in Romeinen 1:17 een nieuwe betekenis ontdekte die “de poort naar het paradijs” opende?…
Met de Reformatie verschoof de focus van kijken naar luisteren naar het Woord. Tegenwoordig zien we weer meer beeldcultuur dan woordcultuur. In dit college laat Erik de Boer zien dat het één het ander niet uitsluit. Verwerkingsvragen 'Prediking moet tot…
Gereformeerden hebben nu niet bepaald de naam flexibel te zijn. Het beeld is eerder dat ze star en dogmatisch vasthouden aan verouderde denkbeelden. Maar dat denkbeeld zelf kon weleens verouderd zijn ... Nota bene Calvijn, die toch niet als de…
Beoordelingen
Leerzaam en zeer informatief
Na het volgen van deze cursus heb je een goede basiskennis over de Reformatie en Luther