Welkom op kerkverlating.nl

Een platform voor kerkverlaters,
zoekers en zoekende gemeenschappen


met verhalen van kerkverlaters
verdieping in video’s en artikelen
en verbinding door webinars en advies

Welkom op kerkverlating.nl

Ben je kerkverlater, zoeker of kerklid?

Dan ben je hier op het juiste adres.
Dat hopen we tenminste. Want wij zijn benieuwd naar jouw verhaal. Omdat we ervan overtuigd zijn dat eerlijke verhalen kunnen helpen in het zoeken naar God en het ontmoeten van elkaar.
Ben je kerklid en wil je meer leren over kerkverlating en de zoektocht van anderen? Dan nodigen we je uit de verhalen te lezen. Ook bieden we verdieping in de vorm van cursussen, artikelen en webinars.

Nieuw SCP-rapport: Buiten kerk en moskee

Onlangs verscheen er een nieuw rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau over geloof en religie in Nederland. Steeds meer mensen geven aan niet te geloven en geen lid te zijn van een geloofsgemeenschap.

Wat betekent geloven volgens jou? Waaraan denk jij bij het woord kerk? Denk je aan een specifiek gebouw, aan een groep(je) mensen, een wereldwijde organisatie, of een instituut dat al vele eeuwen bestaat? Is de drempel van een kerk voor jou hoog of laag? En waarom zijn kerken wel of niet van belang?

We zijn benieuwd naar jouw verhaal!

Online seminar Jong en buiten bereik?

Wil je het seminar van 2 december 2021 terugkijken?
Meld je hiernaast aan!

Veel jongeren geven aan zich niet thuis te voelen in de kerk. De kerk, dat is een plek uit het verleden. Een plek waar vragen gesteld worden die niet passen bij de wereld waarin je leeft. Een plek waar je mensen ontmoet die je zelf niet meteen opgezocht zou hebben.

Hoe kijk jij naar de kerk? Wat betekent het volgens jou om kerklid te zijn? En (hoe) kunnen jongeren een plek vinden in de kerk?

Veel jongeren voelen zich niet (meer) thuis in de kerk. Dat kan geloven best eenzaam maken. Celine vertelt haar verhaal.

Veel jongeren voelen zich niet thuis in de kerk. Jasper heeft zijn plek wel gevonden. Hij vertelt hoe de kerk er volgens hem uit zou moeten zien.

Méér van dit soort video’s zien?
Bekijk dan de Instagram-pagina van MOVE Community

Versnelt corona de ontkerkelijking met 10 jaar?

Dat vroeg Tijs van den Brink zich af in het EO programma Dit is de Dag op NPO Radio 1. Volgens de Volkskrant zou dat zo maar eens het geval kunnen zijn. Veel mensen zouden de kerk niet meer bezoeken, nadat veel samenkomsten maandenlang niet plaats konden vinden. Moeten kerken zich grote zorgen maken of deze crisis juist een zegen. In dit radio-interview gaat van den Brink in gesprek met dominee Paul Visser, die zich inderdaad zorgen maakt. En dominee Tom Mikkers, die in deze tijd juist een positieve ontwikkeling ziet. (Bron: NPO Radio 1, EO Dit is de Dag, 14 september 2020)

Hier terug te luisteren

Thuis?

Gastcolumn Marijn Vlasblom

Wie goed luistert naar de ervaringen van kerkvinders en kerkverlaters, hoort ondanks de tegenstellingen, nog altijd overeenstemming in het veelvuldige gebruik van het woord ‘thuis’.

Ook anno 2021 worden kerken gevonden als gastvrije gemeenschappen, waar men zich warm onthaald en thuis weet. Toch horen we in toenemende mate verhalen van mensen die zich niet meer thuis weten in de kerk. Dat kan dan gaan over de kerk als gebouw, gemeenschap, of als instrument van God. Thuis is de plek waar we ons veilig voelen en ons verbonden weten met dat wat ons veilig (of heilig) is. Binnen kerkelijke context wordt die veiligheid niet zelden geboden door een overeenkomstige manier van denken en doen. Wie daarbuiten valt, gekozen of geduwd, ervaart verlies om dit geestelijke thuis.

De afgelopen tien jaar zijn dan ook verschillende initiatieven ontsprongen vanuit het verlangen naar verbinding voor kerkverlaters. In verschillende bewoordingen en insteken ontstonden o.a. de Dwaze Schare voor ex-evangelischen, de groep Post-Traumatisch Kerksyndroom, om frustrerende of ronduit traumatische ervaringen binnen kerken te verwerken en tot slot De Kerklozen, waar meer triomfantelijke verhalen rondom kerkverlating werden gedeeld. In de afgelopen jaren zijn al deze groepen gebouwd, maar ook weer verlaten en gesloten.

Dit roept de vraag op naar ‘thuis’. In deze groepen werd getreurd rondom het verlies van thuis-zijn in de kerk. Verhalen vol hoop, verwachtingen, strijd en teleurstellingen, maar sommigen hervonden veiligheid in de gezamenlijke ervaring van verlies.

Nu ben ik nieuwsgierig: waar hebben zij nu onderkomen gevonden, waar heeft hun zoektocht naar geestelijke vrijheid en veiligheid hen inmiddels gebracht? Maar belangrijker nog: waar was de ruimte binnen het kerkelijk thuis om deze ontworteling veilig bespreekbaar te maken?

In tijden waarin corona de kerk letterlijk thuisbezorgt, zou het niet gek zijn om in het kader van ‘treuren om thuis’ het gesprek hieroverna de zomer eens inhoudelijk te gaan voeren: als we straks weer naar de kerk kunnen gaan, welk thuis laten we dan eigenlijk achter?

Marijn Vlasblom is verbonden aan het Baptisten Seminarium en werkt als parttime voorganger in Baptistengemeente Ede Op Doortocht.

Verder praten over kerkverlating?

We komen graag met je in contact. Stel je vraag als kerkverlater, zoeker of kerkelijke gemeente hieronder.
Ben je kerkverlater en wil je je verhaal met ons delen? Dat kan hier.

Stel je vraag hier of neem contact met ons op

  • Mocht je een vraag hebben aan één van de organisaties of adviseurs die betrokken zijn bij www.kerkverlating.nl. Zou je dat dan in je vraag willen benoemen? Hartelijk dank!

Kerkverlating.nl is een samenwerking van Weetwatjegelooft.nl en
verschillende partners en is tot stand gekomen met steun van het CSKMI