Gereformeerden hebben nu niet bepaald de naam flexibel te zijn. Het beeld is eerder dat ze star en dogmatisch vasthouden aan verouderde denkbeelden. Maar dat denkbeeld zelf kon weleens verouderd zijn ... Nota bene Calvijn, die toch niet als de…
‘Rechtvaardiging door het geloof’ werd al snel de slagzin van de Reformatie. Hoe kwam Luther tot deze ontdekking? Welke spirituele worsteling maakte hij door totdat hij in Romeinen 1:17 een nieuwe betekenis ontdekte die “de poort naar het paradijs” opende?…
Het mooie en tegelijk het lastige van leven in Christus is: Christus zie je niet. Toch geldt: wie Christus is, zijn identiteit, zijn levensverhaal, is beslissend voor de identiteit en het levensverhaal van iedereen die in hem gelooft. Nu zie…
Waarom hechten we aan een verzameling oude boeken? Waarom voegen we geen nieuwe boeken toe aan de Bijbel? Op die vragen geeft Roelof Alkema een antwoord in deze videoles aan de hand van de sleutelwoorden ‘openbaring’ en ‘heilshistorie’ en een…
Is de Bijbel van de christenen? Of van de joden? In deze video zie je dat er verschillende vormen van de canon gebruikt worden door verschillende stromingen, onder andere de joden, de rooms-katholieken en de protestanten. Hoe is dat zo…
Deze videoles is een inleiding op de Bijbel waarin verteld wordt hoe de Bijbel is ontstaan en wat de rode draad is van dit boek. Is de Bijbel een boek van God of een boek van mensen? En kun je…
Aan het begin van zijn referaat stelt Gert-Jan Roest dat de neiging bestaat om cultuur en context niet in de discussies rondom verzoeningstheologie te verdisconteren, terwijl dat op andere theologische terreinen vaak wel gebeurt. Hij bespreekt daarom de geschiedenis van…
In de lezing van Hans Burger staan de concepten 'plaatsbekleding' en 'genoegdoening' centraal. Burger gaat op zoek naar de Bijbels-theologische motieven achter deze begrippen.
Dolf te Velde stelt aan het begin van zijn lezing dat hij blij is met Het vergeten Evangelie, omdat het de grote vragen van goed en kwaad behandelt. Hij mist echter wel iets in Sonnevelds boek, namelijk 'de spits die…
Van Kralingen probeert aan de hand van de theologie van Sinclair Ferguson een brug te slaan tussen beide modellen: Verzoening door voldoening en Christus victor.
Cees-Jan Smits speelt open kaart in deze lezing: hij geeft duidelijk aan wat hij de sterke kanten van Sonnevelds boek Het vergeten Evangelie vindt ('het stemt me dankbaar dat dit boek er is'), maar hij zet ook vraagtekens ('in dit…
In deze lezing toetst Bernard van Vreeswijk Sonnevelds bewering dat Anselmus de 'ontwikkelaar' en 'vertegenwoordiger' van de 'voldoening door verzoening'-theologie was. Hij bespreekt in dit kader Cur Deus Homo van Anselmus.
Weetwatjegelooft.nl helpt bij de
VORMING EN TOERUSTING
van uw gemeente
Hoe rust je als kerkenraad je gemeenteleden toe voor hun taak in kerk en samenleving? Hoe maak je een keuze uit het enorme aanbod? Hoe regel je het gemakkelijk en toegankelijk voor iedereen? Weetwatjegelooft.nl biedt professionele ondersteuning met een aantrekkelijke website boordevol betrouwbare kennis over de Bijbel, geloven en kerkzijn. Helemaal gratis.