De dominee als charismatisch leider: Wilkin van de Kamp en René de Reuver

In deze derde aflevering van Domineesland gaan we specifiek in op de dominee als leider. Moeten we naar meervoudig kerkelijk leiderschap en is die ene dominee het probleem? Moeten dominees zich niet meer ontwikkelen in de richting van ondernemerschap? Zoeken mensen in een voorganger niet gewoon een charismatische persoonlijkheid?

In de jaren ’90 gaven Amerikaanse kerken met sterke leiders het voorbeeld dat ook in Nederland navolging kreeg. Een aantal van hen zijn inmiddels door allerlei schandalen van hun sokkel gevallen: is daar iets van te leren?

Elsbeth Gruteke gaat erover in gesprek met Wilkin van de Kamp en René de Reuver. Wilkin van de Kamp is predikant-directeur van Vrij Zijn en lid van het leiderschapsteam van de Christengemeente in Aalten. René de Reuver is scriba van de PKN en dominee.

Domineesland is een driedelige podcast over de rol van de dominee. In de afgelopen decennia is er een hoop veranderd op het gebied van religie en kerk. Steeds minder mensen gaan naar de kerk of zijn bekend met het christelijke verhaal. Wat doet dit met dominees? Veranderen zij mee? Heeft dominee-zijn eigenlijk wel toekomst? En hoe dan? En wat betekenen al deze veranderingen voor de theologische opleidingen?

Colofon

De Podcastserie Domineesland is een initiatief van het NIFERT, The Netherlands Institute for Evangelical and Reformation Theology. Een netwerk van diverse theologische instellingen en kerkelijke organisaties om thema’s die spelen in kerk en samenleving verder te doordenken en te verdiepen. Deze serie podcasts over ontwikkelingen in domineesland vormt de opmaat tot onder meer een expertmeeting met vertegenwoordigers van diverse kerkgenootschappen, academici en mensen uit de praktijk, en een cursus. Voor meer informatie: ga naar www.nifert.nl.

De productie van deze podcasts is in handen van Weetwatjegelooft.nl.

Terug naar: Podcast Domineesland