Durf jij te kijken in de spiegel die de wereldkerk Nederland voorhoudt?

Goed luisteren naar de mening van niet-westerse christenen over de Nederlandse kerk mag confronterend zijn, het blijkt enorm waardevol en geestelijk verrijkend. Dat blijkt heel krachtig uit een klein boekje met zeven brieven uit de wereldkerk. Speciaal geadresseerd aan ons, Nederlandse christenen. Om samen met ‘alle heiligen’ uit Gods veelkleurige kerk de volheid van Christus’ liefde te leren kennen.

In Zeven brieven uit de wereldkerk houden zeven niet-westerse kerkleiders en theologen uit het netwerk van GZB, Kerk in Actie en Verre Naasten de kerk in Nederland een spiegel voor: om te bemoedigen, uit te dagen en te inspireren.

In een online seminar op 14 juni 2022, waarvan we hier de opname beschikbaar stellen, spraken we door over deze brieven. Zijn wij wel in staat te luisteren naar de wereldkerk? Wat kunnen we leren over kerk zijn in moeilijke tijden? En wat zijn onze blinde vlekken als kerk in een geseculariseerde maatschappij?

We luisteren naar de verschillende stemmen uit de wereldkerk en gaan met elkaar in gesprek over wat het betekent om Christus te volgen in tijden van crisis en ontkerkelijking.

Programma

Presentator: Jurjen ten Brinke (presentator EO; voorganger Hoop voor Noord)

Ronde 1: luisteren naar de wereldkerk

In gesprek met Wouter van Veelen (voorganger, initiator en eindredacteur Zeven brieven uit de wereldkerk) en Berdine van den Toren-Lekkerkerker (interim directeur Nederlandse Zendingsraad)

Ronde 2: kerkzijn in moeilijke tijden

  • In gesprek met Walid Al-Asa’ad (voorganger ICF Oase Amersfoort) en Berdine van den Toren-Lekkerkerker.

Ronde 3: kerkzijn in een geseculariseerde samenleving

In gesprek met Karin van den Broeke (programmaleider Kerk in Actie; bestuurslid Wereldraad van Kerken; respondent Zeven brieven uit de wereldkerk) en Wilmer Blijdorp (voorganger; respondent Zeven brieven uit de wereldkerk)