3. Persoonlijkheidsproblematiek

“Ik heb veel last van angst en onzekerheid. Hierdoor ben ik soms hyperalert en op mijn hoede in contact met anderen. Dit heeft naast wantrouwen ook te maken met minderwaardigheidsgevoelens. Mijn zelfgevoel – hoe krachtig of onzeker ik me voel over mezelf – is wankel en makkelijk beïnvloedbaar door factoren, gebeurtenissen en mensen van buitenaf.”

Wanneer we het hebben over persoonlijkheidsproblematiek, gaat het over hechting, problemen met identiteit en met relaties. In het pastoraat loop je hier regelmatig tegenaan.

In de video krijg je meer inzicht in de verschillende persoonlijkheidsstoornissen – borderline, narcisme en afhankelijkheid – en krijg je van een hulpverlener (Allard Sierksma, GZ psycholoog) en pastor handreikingen voor het pastoraat. De video bestaat uit twee delen die elk starten met een ervaringsverhaal; in het tweede deel wordt de relatie met geloven en Godsbeeld besproken. De video sluit af met een casus.

Deze les sluit aan bij hoofdstuk 10 uit het Handboek pastoraat bij psychische problemen, een boek waarin je informatie vindt over psychische stoornissen, de manieren waarop verschillende psychische problematieken doorwerken in geloof en geloofsbeleving, en wat dat betekent voor het pastoraat.

Volg je de cursus individueel?

Bekijk dan de video en beantwoord de vragen in de video. Ook kun je extra reflectievragen, de casus met verwerkingsvragen en suggesties ter verdieping vinden in onderstaand document:

Download materiaal ter verdieping 

Volg je de cursus in groepsverband?

Organiseer een of meerdere toerustingsdagen/-avonden en gebruik daarbij de gesprekshandleidingen, met een programma, opdrachten en praktische suggesties.

Download de gesprekshandleiding

 

 

Terug naar: Pastoraat bij psychische problemen > Volledige cursus

Beoordelingen

Helder weergegeven

Als ervaringsdeskundige (ik heb borderline), was het alsof er een spiegel werd voorgehouden. Iemand die mijn gevoelens kon verwoorden, wat ik zelf niet goed kan.
Goed om het thema nu eens van de andere kant belicht te zien. En niet als pastorant.

M Harlaar

Ik vond de les over dit moeilijke onderwerp heel verhelderend en gevoelig.

Het ervaringsverhaal is teer en krachtig, de psychologische uitleg van de problematiek en de handvatten voor pastorale begeleiding zijn sterk en helpend.

Anonieme beoordeling

Weer een heel interessante les maar het ervaringsverhaal was niet erg overtuigend

Ik vond het ervaringsverhaal dit keer minder goed dan in de vorige twee lessen. De betreffende dame vertelt wel heel competent en met heel veel therapeutenjargon haar verhaal, dat komt niet zo goed over. De les van de psycholoog en van Egbert Brink waren wel weer heel goed.

Anonieme beoordeling