Tom Wright – De opstanding van Jezus

‘Het definitieve boek over de opstanding van Jezus Christus’, zo werd Wrights boek The Resurrection of the Son of God bij de verschijning in 2003 genoemd. Dat is nogal een claim, maar inderdaad haalt Wright in dit vuistdikke boek zo breed uit, dat iemand veel moed moet hebben om een zelfde project nog eens over te doen.

Er moet ruimte blijven voor Paulus’ uitspraak, dat we met het hart geloven dat Christus uit de doden is opgewekt

Dit college staat geheel in het teken van de vragen rond de aard en historiciteit van de opstanding van Jezus Christus. De focus ligt daarbij op de methode: welke beslissingen neemt Wright in zijn benadering en waarom? Hoe verantwoordt hij die in gesprek met de traditie en hoe staan die in verband met zijn bredere theologische programma?

Om de zaken op scherp te zetten, vormt een kritische recensie van Wrights boek een belangrijk referentiepunt. In elk geval kan een boek over de opstanding nooit zo ‘definitief’ zijn of er moet ruimte blijven voor Paulus’ uitspraak, dat we met het hart geloven dat Christus uit de doden is opgewekt (Romeinen 10,9).

Ter verdieping

  • Gijsbert van den Brink, “Fatsoenlijk spreken over opstanding en gericht”, Interpretatie mei 2005

Download

Bij de start van AKZ+ werden studiebijeenkomsten live gestreamd. Zo ook de video die u hier kunt bekijken. De opname- en montagekwaliteit van deze video voldoet niet aan de eisen die we momenteel voor AKZ+ Weetwatjegelooft.nl hanteren. Het is onze intentie een aantal minder goede opnames de komende jaren te vervangen door nieuwe video’s. Echter, zolang deze nieuwe opnames nog niet zijn gerealiseerd bieden we u de oude toch aan, als extra service. We zijn ons bewust van de slechte opnamekwaliteit, maar willen u de inhoud niet onthouden.

Terug naar: Tom Wright