Van Kralingen probeert aan de hand van de theologie van Sinclair Ferguson een brug te slaan tussen beide modellen: Verzoening door voldoening en Christus victor.
Dolf te Velde stelt aan het begin van zijn lezing dat hij blij is met Het vergeten Evangelie, omdat het de grote vragen van goed en kwaad behandelt. Hij mist echter wel iets in Sonnevelds boek, namelijk 'de spits die…
In de lezing van Hans Burger staan de concepten 'plaatsbekleding' en 'genoegdoening' centraal. Burger gaat op zoek naar de Bijbels-theologische motieven achter deze begrippen.
Aan het begin van zijn referaat stelt Gert-Jan Roest dat de neiging bestaat om cultuur en context niet in de discussies rondom verzoeningstheologie te verdisconteren, terwijl dat op andere theologische terreinen vaak wel gebeurt. Hij bespreekt daarom de geschiedenis van…
Is het verband tussen Adam en Christus historisch van aard? In deze video de bijdrage van Michael Mulder op de studiedag 'En God zag dat het goed was' over Romeinen 5.
Is het voor het verband tussen Adam en Christus in Romeinen 5 nodig dat Adam een historisch persoon is geweest? In deze video de bijdrage van Henk Bakker op de studiedag 'En God zag dat het goed was'.
In het Oude Testament gebeurt het meerdere malen dat een heel volk gestraft wordt vanwege de daden van enkele individuen. Dat conflicteert met ons individualistisch denken. 'Waarom straft God zo buitensporig? Waarom collectief?' 'Is God zoals wij Hem leren kennen in…
Is Romeinen 5 het bewijs dat we Adam moeten opvatten als historisch persoon? In deze video de bijdrage van Dolf te Velde op de studiedag 'En God zag dat het goed was'.
De Reformatie herontdekte hoe diep de zonde gaat. Luther, bijvoorbeeld, liet het beeld zien van de in zichzelf gekromde mens. Maar de Reformatie was ook radicaal waar het de remedie betrof: God geeft een nieuwe identiteit, die in geloof alleen…
Henk Bakker, Michael Mulder, Dolf te Velde, Gijsbert van den Brink
Pre-adamieten, menswording en zondeval, hoe moeten we ons dat voorstellen? In deze video het gesprek tussen Michael Mulder, Henk Bakker, Dolf te Velde en Gijsbert van den Brink op de studiedag 'En God zag dat het goed was'.
Hoe geloofde Luther en wat kunnen wij van hem leren? Heel veel! We leven tegenwoordig in een enorme prestatiecultuur. Je moet carrière maken, je moet op Facebook de nodige likes hebben. Mensen raken burn-out. Dan kan de boodschap van het…
In Christus zijn, één zijn met Christus, wat moet je daarbij voorstellen? Je kunt denken: ‘Laat maar, want ik kan me er toch niets bij voorstellen’. Maar dan mis je de basis van je leven als christen. Gelukkig reikt de…