Het staat voor hoogleraar Cees Dekker onomstotelijk vast: God heeft deze wereld geschapen via een heel lang evolutionair proces van microbe naar mens. Maar stel dat dat inderdaad zo is, kloppen dan ook uitspraken als: ‘Alles is uiteindelijk toeval’ en…
Jeroen de Ridder, Marcel Sarot, Gijsbert van den Brink, Gert van den Brink, Eva van Urk
In deze video gaan vijf sprekers samen in gesprek over Adam, adamieten, erfzonde en de schepping van de ziel, onder leiding van Andries Knevel. Ook worden er vragen uit de zaal beantwoord.
Hoe valt het met elkaar te rijmen? De neodarwinistische evolutieleer waarin natuurlijke selectie plaatsvindt, een massaal lijden waarin de sterke het wint van de zwakke, versus de God uit de Bijbel die trouw is, liefdevol, rechtvaardig, lankmoedig, barmhartig. Die oog…
Evolutie en Genesis zijn onverenigbaar, stelt Mart-Jan Paul. In deze video gaat hij in op vier stellingen, van Eric Peels en Stefan Paas, uit het boek 'En God zag dat het goed was.'
Gijsbert van den Brink vergeet volgens Almatine Leene een belangrijke vraag te stellen in zijn boek: welke verantwoordelijkheid hebben dieren zelf in hun lijden? Als niet-menselijke schepselen als engelen konden rebelleren tegen God, zou het helemaal niet zo gek zijn…
Wim van Vlastuin ziet diverse spanningsvelden in hoofdstuk 6 van het boek van Gijsbert van den Brink, waarin het gaat over de gemeenschappelijke afstamming van mens en dier en de mensleer. Hoe moet je de mens nou eigenlijk zien? Als…
Wat betekent het als we bedenken dat de geschiedenis van de mens op de geologische tijdschaal zich beperkt tot de dikte van het ‘behangetje’ in een kamer van 40 bij 40 meter? Heeft dit consequenties voor de theologie? In deze video…
Christenen hebben vaak niet zo’n moeite met de ouderdom van de aarde, maar wel met de gemeenschappelijke afstamming van aap en mens. Want wat blijft er dan over van het bijbelse gegeven dat we zijn geschapen naar het beeld van…
Gijsbert van den Brink richt zich qua hermeneutiek, ofwel de uitleg van bijbelteksten, vooral op de kloof tussen geloof en wetenschap. Hij gebruikt daarom in zijn boek maar twee soorten hermeneutiek. Maar ben je dan niet bezig met het ‘framen’…