Cursussen

Toon als:

De straffende God van het Oude Testament (1)

Duur: 16 minuten

Hoe gaat de liefde van God samen met zijn boosheid en geweld? Koert van Bekkum bespreekt die vraag in vier videolessen aan de hand van een geschiedenis over de profeet Elisa uit 2 Koningen 2: 23-25. Dit Bijbelgedeelte heeft niet alleen historisch betekenis…

De straffende God van het Oude Testament (2)

Duur: 18 minuten

In deze module gaat het over de vraag hoe de liefde van God samengaat met zijn boosheid en geweld. Deze keer aan de hand van een geschiedenis over de profeet Elisa uit 2 Koningen 2: 23-25. Dit Bijbelgedeelte heeft niet alleen historisch betekenis…

De straffende God van het Oude Testament (3)

Duur: 14 minuten

In deze module gaat het over de vraag hoe de liefde van God samengaat met zijn boosheid en geweld. Deze keer aan de hand van een geschiedenis over de profeet Elisa uit 2 Koningen 2: 23-25. Dit Bijbelgedeelte heeft niet alleen historisch betekenis…

Geweld in het Nieuwe Testament

Duur: 29 minuten

Rob van Houwelingen onderzoekt in deze les de stelling dat het Nieuwe Testament eerst en vooral gelezen moet worden als een boek van liefde, vrede en geweldloosheid. Dit is het standpunt van veel theologen als het gaat om het onderscheid…

Hosea. Profeet met een bijzondere opdracht (3)

Duur: 12 minuten

In deze derde aflevering neemt prof. Gert Kwakkel je mee naar de centrale boodschap in de prediking van de profeet Hosea. Hosea verkondigt een God die harde maatregelen neemt. Er vallen harde woorden, zo fel dat je er een afkeer…

Liefde voor vijanden – Jezus’ dood (3)

Duur: 10 minuten

Leven in Christus begint bij God – zoals we in de vorige Bijbelstudie zagen: God maakt zich in Christus één met ons en met onze belangen. Dat klinkt leuk, maar bedenk eens wat dat van God uit betekent. Volgens Paulus…

Gestorven voor onze zonden – Jezus’ dood (4)

Duur: 11 minuten

Eenheid met Jezus begint niet bij ons, maar in de menswording en in het leven van Gods Zoon die zich één maakt met ons bestaan en zich met ons identificeert. Uit die beweging van identificatie en uit Jezus’ dood voor…

Inleiding: Dienstbaarheid en leiderschap

De kerk is een gemeenschap van heiligen. Iedereen heeft eigenschappen en talenten ontvangen. Die worden gebruikt door Jezus Christus, onze Heer. Zij kunnen worden ingezet in de gemeente, maar ook daarbuiten. Met onze gaven en talenten bouwen we mee aan…

Wijsheid, gaven en moed

Joost Smit over persoonlijk leiderschap en leiderschap in de lokale kerk. Welke rol spelen wijsheid, gaven en moed in je persoonlijk leiderschap? En hoe zet je wijsheid, gaven en moed in bij het leiden van je lokale kerk?

Compassie en duidelijkheid

Hoe kijk jij aan tegen paus Franciscus? Hij laat veel zien van wat dienend leiderschap inhoudt. In zijn leiderschap komen compassie als levenshouding en duidelijkheid bij elkaar. Wat kan jij hieruit meenemen in je denken en leven op de plek…

Drie lessen voor dienend leiderschap

Leidinggeven en dienen hebben alles te maken met 'zijn op je plek', met het maken van de 'reis naar binnen', en met oefening in het stellen van de juiste vragen.