Volg de online videocursus Reformatie Nu

Vijfhonderd jaar geleden, revolutie! Het protestantisme werd geboren als felle reactie op het rooms-katholicisme van de zestiende eeuw. En vandaag de dag? Hoe heeft het eeuwenoude gedachtegoed zich door de tijd heen ontwikkeld? Hoe relevant is het nog in het hier en nu? Ontdek het in de online videocursus Reformatie Nu.

De Reformatie onder de loep

Was kerkhervorming destijds nog de inzet, kerkscheuring bleek de uitkomst. De gevolgen de Reformatie werden steeds duidelijker zichtbaar, niet alleen in de kerk, maar ook in de maatschappij van die tijd. En nog altijd loopt er een breed scala aan sporen, van  naar 2017. Reden genoeg om allerlei ideeën en praktijken die de Reformatie heeft onder de loep te nemen in de videocursus Reformatie Nu.

Volg de cursus ook, verrijk je kennis en vorm je eigen mening. Of kijk de lessen samen met je Bijbelstudiegroep of kerkenraad. Belangrijke personen, interessante weetjes, stevige kost, hete hangijzers, stof tot gesprek en praktische tips komen alle aan bod. Reformatie Nu biedt verdieping en eyeopeners.

Onderwerpen Reformatie Nu

We gaan onder andere terug in de tijd en maken kennis met mannen als Desiderius Erasmus, Maarten Luther, Johannes Calvijn en Huldrych Zwingli. We leren meer over hun biografie en theologie, over hun visie op onderwerpen als predestinatie en de gave van profetie. We komen erachter wat “reformatie” betekent en waarom we eigenlijk moeten spreken van “reformaties”. We ontdekken dat het humanisme in onze tijd voor een belangrijk deel iets anders betekent dan de inhoud die humanisten als Erasmus en Calvijn eraan gaven. Ook zien we welke ontwikkeling de wetenschappelijke bestudering van de Bijbel de afgelopen eeuwen heeft doorgemaakt. En dat is nog lang niet alles!

Cursus Reformatie Nu

Cursus Reformatie Nu

Direct bestellen

Inhoud van de videolessen

Gedurende het hele jaar 2017 zullen er online videolessen verschijnen, met een totaal van zo’n dertig lessen.
Met elke videoles worden ter verdieping ook leestips en verwerkingsvragen gegeven. Een greep uit het aanbod van de online cursus Reformatie Nu:

  • Herman Selderhuis schetst een portret van de onbekende Luther en Calvijn. Ook brengt hij de theologische kernpunten van deze reformatoren voor het voetlicht. Eyeopeners verzekerd!
  • De gave van profetie krijgt anno 2017 veel aandacht. Daniël Timmerman gaat in op de Reformatie als een profetische beweging en trekt deze lijn door naar het heden.
  • Arnold Huijgen zet, met oog voor nuance, een stevige visie op Doop en Avondmaal neer. Relevante input voor wie met lastige vragen zit rondom deze sacramenten.
  • Van je eigen Bijbel naar de pen van Paulus, Bart Kamphuis neemt ons mee in de wereld van meer dan één oorspronkelijk handschrift. De verschillen zijn spannend!
  • Almatine Leene en bisschop Gerard de Korte spreken elkaar over de verschillen en overeenkomsten tussen Reformatie en Rome. Ook de karikaturen worden op tafel gelegd.
  • Een virtuele rondleiding door de tentoonstelling over de Reformatie in Museum Catharijneconvent krijgen we van conservator Tanja Kootte.
  • Wim van Vlastuin laat zien welke blijvende betekenis de Reformatie heeft gehad voor de persoonlijke spiritualiteit van christenen.

Dit én meer!

De docenten

De docenten waar nog geen foto van beschikbaar is, zijn:
Tanja Kootte, Gerard de Korte, Bernhard Reitsma, Daniël Timmerman

Weetwatjegelooft.nl is een samenwerking van