Gebrokenheid, zonde en genade in opvoeding en onderwijs

Education, Formation and the Church II 
Een online academische conferentie, georganiseerd door onderzoekers van de Theologische Universiteit Apeldoorn en de Theologische Universiteit Kampen.

In het christelijk onderwijs zijn we gewend aan uitdrukkingen als ‘groei’, ’talenten’ en ‘menselijke bloei’. Volgens de huidige pedagogische en psychologische benaderingen lijkt het alsof de menselijke perfectie de norm stelt. De nadruk op de positieve kant van het geloof in de menselijke vorming loopt op de een of andere manier het risico dat de realiteit van de zonde en de gebrokenheid uit het oog verloren wordt. Tijdens deze  conferentie gaan we aan de slag met pedagogische en theologische vragen als: Hoe moeten we goed en kwaad in de menselijke natuur opvatten? Hoe manifesteren genade en gebrokenheid zich in opvoeding en vorming? Dragen positieve en negatieve visies op leerlingen, leerkrachten en pedagogie bij aan de menselijke vorming of aan de menselijke frustratie?

Een bijzondere conferentie waarin ruimte is voor verdieping en ontmoeting, voor discussie en nieuwe vragen. De conferentie heeft als doel de gesprekken voort te zetten die tijdens de succesvolle conferentie in 2018 zijn begonnen. Belangrijkste sprekers van de conferentie in 2021 zijn David Smith (USA), Jan Habl (CZ), Ros Stuart-Buttle (UK), Ronelle Sonnenberg, Wolter Huttinga, Petronelle Baarda, Tirza van Laar (NL). Conferentievoorzitter: Roel Kuiper (NL).

De conferentie wordt gehouden in het Engels.

Programma

 • 25 augustus 2021, 15:30-17:00 PM (CET): Introduction
 • 25 augustus 2021, 19:30-21:00 PM (CET): Short Paper Sessions
 • 26 augustus 2021, 19:30-21:00 PM (CET): Short Paper Sessions
 • 27 augustus 2021, 10:00-12:00 AM (CET): Evil and Grace
 • 27 augustus 2021: 14:00-16:00 PM (CET): Christian Education and the Church

Short Paper Sessions

Presentaties door: Bob Bowie, Fieke Bijnagte, Boaz Da, Mark Halvorson, Pavel Hanes, Maarten Kater, Daniëlle van de Koot en Rinke van Hell, Peter Christiaan van Olst, Jeanet Oosterhuis i.s.m. Evelien Vermeulen en Jan van der Stoep, Hans Schaeffer, Jan Scheele-Goedhart, Mathilde Tempelman-Lam, Wilco de Vries, Fianne de With

 

Het initiatief voor deze conferentie wordt ondersteund door partnerinstellingen van het Christelijk Hoger Onderwijs in Nederland:

 • Christelijke Hogeschool Ede (CHE)
 • Driestar Christelijke Hogeschool
 • Christelijke Hogeschool VIAA

Woont u de conferentie bij in het kader van permanente educatie? Meld u dan aan via PEP.

Certificering

Voor Nederlandse theologen is het mogelijk om aan de conferentie deel te nemen in het kader van Permanente Educatie (omvang 0,5 EC; 14 uur). Om voor certificering in aanmerking te komen dient aan de volgende voorwaarden te worden voldaan:

 • Deelname aan alle online sessies (7 uur) – keuze uit short paper sessions
 • Verslag waarin gereflecteerd wordt op het hoofdthema van de conferentie (2A4)
  • Moeten we in het onderwijs meer aandacht hebben voor zonde en genade? Waarom en hoe?
  • Welke focus zou je zelf kiezen: gebrokenheid, zonde of genade? Waarom?