Leren leven met het kwaad.
De betekenis van zonde, kwaad en gebrokenheid in onderwijs en pedagogiek
Symposium 18 november in Utrecht
Met Beatrice de Graaf en Pieter Vos
Wie nadenkt over onderwijs en opvoeding denkt vaak in termen van groei en ontwikkeling. Dat geldt ook voor christenen. Kinderen hebben unieke gaven en talenten gekregen die je wilt helpen ontwikkelen en tot bloei brengen.
Er is echter ook een andere kant van het leven. We leven in een gebroken wereld. Niet iedereen heeft gelijke kansen. Er zijn allerlei vormen van kwaad in ieders leven aanwezig – kwaad dat ons overkomt, of waar wij zelf deel aan hebben. Kwaad dat niet opgelost kan worden.
In Leren leven met het kwaad bespreken Tirza van Laar en Wolter Huttinga deze thematiek en verkennen zij de pedagogische en theologische betekenis hiervan. Zij beschouwen het als een blinde vlek die onze aandacht verdient. Een vervelend en zwaar thema? Volgens de auteurs geeft het juist rust om je ervan bewust te zijn, als medicijn tegen een cultuur die draait om individueel presteren.
Op 18 november houdt de Theologische Universiteit Kampen-Utrecht een symposium naar aanleiding van deze publicatie. Behalve auteur Tirza van Laar zullen Beatrice de Graaf en Pieter Vos als sprekers optreden en vanuit hun eigen expertise reageren. Henk en Anneke Doest zorgen voor een passende muzikale omlijsting.
Hoogleraar geschiedenis Beatrice de Graaf houdt zich al lang bezig met duistere thema’s in het bestaan: terrorisme en crisis. Hoe verhoud je je daartoe, ook als christen?
Pieter Vos dacht als theoloog jaren geleden al na over Kierkegaards visie op het lijden, deed onderzoek naar christelijke vorming en verdiept zich als hoogleraar tegenwoordig in de vraag naar ‘morele verwonding’ in de krijgsmacht.
De middag wordt georganiseerd door het Expertisecentrum Onderwijs en Identiteit (www.e-oi.nl) in samenwerking met Weet wat je gelooft.
Locatie: Plompetorengracht 3, Utrecht
Tijd: 13.00 uur – 17.00 uur.