Niets nieuws? Oude liturgie in een nieuw jasje – mét live optreden The Psalm Project

Van de Gregoriaanse tijd tot aan hedendaagse worshipsongs: zes onderdelen keren in allerlei vormen de eeuwen door steeds weer terug in de liturgie: het Kyrie (Heer, ontferm U), Sanctus (Heilig, heilig, heilig), Gloria, Credo (Dank U, voor het Leven) en Agnus Dei (Waardig is het Lam).

Waarom dat zo is? De bandleden van The Psalm Project en Hans Schaeffer (hoogleraar Praktische theologie aan de Theologische Universiteit in Kampen) nemen je op 17 mei mee in een muzikale zoektocht. Zij doen dat aan de hand van het nieuwe album Kyrie van The Psalm Project. Hans Schaeffer leidt je daarbij door de klassieke ordinariumliturgie. Wat zeggen deze oude liturgische elementen over de manier waarop we vandaag God kunnen aanbidden, loven en prijzen?

Kyrie

EP Kyrie
Bestel de EP ‘Kyrie’

Kyrie is de titel van de eerste EP van The Psalm Project. Een overwegend akoestisch album waarin wordt teruggegrepen op een pure vorm van aanbidding. Veel zeggen met weinig woorden. Woorden die al decennia worden gebruikt om God te eren en hun oorsprong vaak vinden in de Psalmen. Kyrie, Sanctus, Gloria, Credo en Agnus Dei worden aangevuld met twee prachtige bewerkingen van Psalm 1 (U bent bij mij) en Psalm 42 (Heer, ik roep vanuit het dal).

The Psalm Project

Al eeuwenlang worden Psalmen gezongen. Liederen die je meenemen door het leven en vertellen over de relatie tussen God en mens. The Psalm Project bewerkte de bij velen bekende melodieën van het Geneefs Psalter tot hedendaagse composities en schrijft daarnaast steeds vaker eigen liederen die geïnspireerd zijn op de Psalmen. Daarbij laten ze zich ook graag inspireren door collega-artiesten in binnen- en buitenland.

The Psalm Project bestaat uit: Suzanne van der Velde (vocal), Ariën Vink (vocal), Miranda de Vlieger (vocal), Arend Jansen (gitaar), Luca Genta (bas/cello), Magdalena Karas (viool), Wilkin de Vlieger (drums) en Eelco Vos (piano).

In 2009 bracht The Psalm Project haar eerste CD ‘Psalmen 2e druk’ uit met uitsluitend bewerkingen van het Geneefs Psalter. Er kwam al snel een tweede album uit. ‘Psalmen Unplugged’ werd in samenwerking met de Evangelische Omroep geproduceerd en ook dit album bevat arrangementen op de in Nederland zo bekende melodieën, maar dan net in een ander jasje. Eind 2012 komt het derde album ‘Ik roep tot U’ uit met elf nieuwe arrangementen, waaronder Psalm 68, Psalm 75 en Psalm 136, maar nu ook voor het eerst met eigen composities.

In het najaar van 2015 werd het vierde Nederlandstalige album ‘Witter dan Sneeuw’ gepresenteerd. De gelijknamige titelsong werd opgenomen in de Opwekkingsbundel. The Psalm Project is regelmatig te beluisteren tijdens concerten en radio- en televisieuitzendingen. En nu, rond Pasen 2021 verschijnt de eerste EP: ‘Kyrie’.

De muziek van The Psalm Project bleef ook in het buitenland niet onopgemerkt. Zo werden diverse albums in het Engels en Duits uitgebracht en werden concerten en workshops gegeven in Schotland, Canada en de Verenigde Staten.

Hans Schaeffer is hoogleraar Praktische Theologie aan de Theologische Universiteit Kampen. Hij ziet de liturgie als het centrum van kerkzijn. ‘In de liturgie komt veel traditie mee. Om duurzaam kerk te kunnen zijn heb je die traditie nodig. Maar de kracht van de kerk is dat ze al eeuwenlang, in allerlei vormen, onderweg is. Wie zoekt naar nieuwe vormen mag daarin vertrouwen op Gods leiding. Hoe The Psalm Project hieraan uiting geeft (ook in hun nieuwe EP ‘Kyrie’), eigenlijk een klassieke ordinarium-liturgie, vind ik heel bemoedigend.’