Niets nieuws? Oude liturgie in een nieuw jasje – mét live optreden The Psalm Project

Klagen en juichen in een stille veertigdagentijd

Een veertigdagentijd en Pasen zonder muziek? Ik kan het me niet voorstellen.

De zoekende en treurende muziek in de veertigdagentijd. Een uitbundig hosanna met palmpasen. Verwarde en verwachtende muziek in de stille week. En dan langs de Via Dolorosa en het Erbarme Dich naar de stilte op Goede Vrijdag. Misschien nog onderstreept door een eenzame viool. Maar na drie dagen schallen de trompetten. Jezus is opgestaan!

Afgelopen jaar (2021)  bedachten we samen met The Psalm Project een mooie manier om met elkaar te genieten van Paasmuziek én van de achtergronden achter deze teksten en muziek. Terwijl ontmoeting i.v.m. coronarestricties niet mogelijk was. Hoe? Door middel van een concert en twee webinars.

  1. Webinar ‘Psalmpasen’ Met de Psalmen op weg naar Pasen: 26 maart 2021 19.30-21.00 uur, via Zoom (terugkijken kan na aanmelding)
  2. Releaseconcert Kyrie: 31 maart 20:00 uur, via een livestream
  3. Webinar ‘Niets nieuws? Oude liturgie in een nieuw jasje’: 17 mei 19:30-21.00 uur, via Zoom (terugkijken kan na aanmelding)

Webinar ‘Psalmpasen’ 

Met de Psalmen op weg naar Pasen
Tijdens dit Webinar vertelt Wolter Rose over de beweging van klacht naar lofprijzing die je in het Psalmenboek zien kunt. De bandleden van The Psalm Project vertellen over hun relatie tot de psalmen en nemen je mee op een muzikale reis door de psalmen. In deze reis staat het Paasevangelie centraal. Het verdriet, het klagen en lijden in de veertigdagentijd loopt uit op het ontzagwekkende wonder van Pasen. We nemen je mee door de Psalmen en zoomen in op Psalm 42 en 43. Hoe helpen deze teksten en muziek ons om het Paasevangelie in dit bijzondere jaar te belijden en uit te zingen?

Releaseconcert en presentatie Kyrie

EP Kyrie
Bestel de EP ‘Kyrie’

Kyrie is de titel van de eerste EP van The Psalm Project. Een overwegend akoestisch album waarin wordt teruggegrepen op een pure vorm van aanbidding. Veel zeggen met weinig woorden. Woorden die al decennia worden gebruikt om God te eren en hun oorsprong vaak vinden in de Psalmen. Kyrie, Sanctus, Gloria, Credo en Agnus Dei worden aangevuld met twee prachtige bewerkingen van Psalm 1 (U bent bij mij) en Psalm 42 (Heer, ik roep vanuit het dal).

Tijdens het releaseconcert op 31 maart kun je meegenieten van deze mooie oude liturgie- en psalmteksten. Uitgevoerd door de bandleden in een mooie kerkelijke setting. Aanmelden voor het concert en/of de EP kan hier.

Webinar ‘Niets nieuws?’

Oude liturgie in een nieuw jasje 
In dit webinar nemen de bandleden van The Psalm Project en Hans Schaeffer (hoogleraar Praktische theologie aan de Theologische Universiteit in Kampen) je mee door de onderdelen van een klassieke ordinarium-liturgie.  Waarom zijn het deze zes onderdelen Kyrie (Heer, ontferm U), Sanctus (Heilig, heilig, heilig), Gloria, Credo (Dank U, voor het Leven) en Agnus Dei (Waardig is het Lam) die door de eeuwen heen in allerlei vormen weer terug blijven keren? Een muzikale zoektocht vanaf de Gregoriaanse tijd tot aan hedendaagse worshipsongs.

The Psalm Project

Al eeuwenlang worden Psalmen gezongen. Liederen die je meenemen door het leven en vertellen over de relatie tussen God en mens. The Psalm Project bewerkte de bij velen bekende melodieën van het Geneefs Psalter tot hedendaagse composities en schrijft daarnaast steeds vaker eigen liederen die geïnspireerd zijn op de Psalmen. Daarbij laten ze zich ook graag inspireren door collega-artiesten in binnen- en buitenland.

The Psalm Project bestaat uit: Suzanne van der Velde (vocal), Ariën Vink (vocal), Miranda de Vlieger (vocal), Arend Jansen (gitaar), Luca Genta (bas/cello), Magdalena Karas (viool), Wilkin de Vlieger (drums) en Eelco Vos (piano).

In 2009 bracht The Psalm Project haar eerste CD ‘Psalmen 2e druk’ uit met uitsluitend bewerkingen van het Geneefs Psalter. Er kwam al snel een tweede album uit. ‘Psalmen Unplugged’ werd in samenwerking met de Evangelische Omroep geproduceerd en ook dit album bevat arrangementen op de in Nederland zo bekende melodieën, maar dan net in een ander jasje. Eind 2012 komt het derde album ‘Ik roep tot U’ uit met elf nieuwe arrangementen, waaronder Psalm 68, Psalm 75 en Psalm 136, maar nu ook voor het eerst met eigen composities.

In het najaar van 2015 werd het vierde Nederlandstalige album ‘Witter dan Sneeuw’ gepresenteerd. De gelijknamige titelsong werd opgenomen in de Opwekkingsbundel. The Psalm Project is regelmatig te beluisteren tijdens concerten en radio- en televisieuitzendingen. En nu, rond Pasen 2021 verschijnt de eerste EP: ‘Kyrie’.

De muziek van The Psalm Project bleef ook in het buitenland niet onopgemerkt. Zo werden diverse albums in het Engels en Duits uitgebracht en werden concerten en workshops gegeven in Schotland, Canada en de Verenigde Staten.

Wolter Rose

doceert Semitische Talen en Culturen aan de Theologische Universiteit Kampen.  Hij heeft van de Vijf Boeken van de Psalmen geleerd dat gehoor geven aan de gebiedende wijs ‘Loof de Heer’ de weg is naar vreugde en geluk. In het eerste webinar vertelt Wolter meer over klacht en lofprijzing in het psalmenboek en in individuele psalmen, zoals het psalmenpaar 42-43. Als muziekliefhebber kent hij de psalmen in heel veel uitvoeringen en talen. ‘Het hoogste doel in ons leven is — jezelf of anderen — te wijzen op Gods glorie, zijn ultieme grootheid, en mateloos van die glorie te genieten. De Psalmen lenen zich daar bij uitstek voor want alles in de psalmen werkt toe naar de lofprijzing. En tegelijk geven ze heel veel ruimte: soms duurt het een leven lang voordat iemand eraan toe is God groot te maken.’ Lees ook het artikel in Onderweg: ‘De psalmen verbreden je horizon’

Hans Schaeffer is hoogleraar Praktische Theologie aan de Theologische Universiteit Kampen. Hij ziet de liturgie als het centrum van kerkzijn. ‘In de liturgie komt veel traditie mee. Om duurzaam kerk te kunnen zijn heb je die traditie nodig. Maar de kracht van de kerk is dat ze al eeuwenlang, in allerlei vormen, onderweg is. Wie zoekt naar nieuwe vormen mag daarin vertrouwen op Gods leiding. Hoe The Psalm Project hieraan uiting geeft (ook in hun nieuwe EP ‘Kyrie’), eigenlijk een klassieke ordinarium-liturgie, vind ik heel bemoedigend.’