‘Ik ben nog getrouwd, maar eigenlijk al weduwe.’ Dementiedominee Tim van Iersel hoort deze uitspraak met enige regelmaat. Want dementie kan alles in het leven veranderen. Misschien wel de relatie met je partner, met wie je je hele leven al samen bent. Of het confronteert je met de dagelijkse dingen die je niet meer kunt en weet. En je in de ogen van de mensen om je heen leest dat je dat voorheen wel kon.

Ben of ken jij iemand met dementie?

En wil je samen met anderen ontdekken wat waardevol leven met dementie kan inhouden.
Of ben je op zoek naar handvatten om als partner, mantelzorger of geloofsgenoot met dementie om te gaan? Dan helpt de inspiratiedag op 17 september in Hart van Vathorst jou verder.

Tijdens de dag:

Programma

10.00 uur Opening door Tim van Iersel – Geloof en dementie
10.35 uur Ervaringsverhalen vanuit Hart van Vathorst – Joost Smit e.a.
11.00 uur Inclusief kerkzijn – Koos Tamminga
11.20 uur Pauze
11.45 uur Meer zang, minder zorg – Erik Zwiers
12.30 uur Lunch
13.30 uur Workshopronde 1
14.30 uur Workshopronde 2
15.30 uur Sluiting en ruimte voor ontmoeting

De workshops

  • Klein Levensboek, met Marike de Reuver en Marjon Letter
  • Meer zang, minder zorg, met Erik Zwiers en Franc Janssen
  • Leven met iemand met dementie – gespreksgroep (meer informatie volgt)
  • Samen vieren (meer informatie volgt)

De sprekers

Tim van Iersel is als ethicus en dementiedominee gespecialiseerd in zingeving en ethiek bij dementie. Hij werkt als geestelijk verzorger en ethicus in verpleeghuizen van WoonZorgcentra Haaglanden (WZH). Daarnaast is hij als ethicus verbonden aan de landelijke Toetsingscommissie Euthanasie (RTE) en is hij als expert betrokken bij dementie.nl (Alzheimer Nederland). Ook schreef hij de boeken Dilemma’s bij dementie: waarden wegen voor goede zorg (2018) en Godvergeten: gedachten over geloof en dementie (2019). www.timvaniersel.nl 

Erik Zwiers is directeur van Stichting Participatie met dementie. Hij brengt mensen met dementie, mantelzorgers, beroepszangers en musici bij elkaar in zogeheten participatiekoren. Het doel van deze koren is uitdaging, plezier en sociale contacten te bieden, maar ook het ziekteproces te vertragen. Hoe? Dat laat hij je tijdens de inspiratiedag graag ervaren.

Ben je geestelijk verzorger of predikant?

En wil je meer weten over dementie en de theologische- en pastorale vragen.
Dan willen we je van harte uitnodigen om samen met gemeenteleden naar deze inspiratiedag te komen. Want alleen samen kunnen we bouwen aan een inclusieve geloofsgemeenschap, waarin dementie een plek heeft.

Meld je je aan voor de 10e editie van de cursus Dementie een theologische en pastorale uitdaging, dan mag je deze dag, samen met een gemeentelid, gratis meemaken. Meer informatie: www.pepredikanten.nl/dementie

De locatie

Twee zorginstellingen, een kerk en kinderopvang onder één dak.
Tijdens de inspiratiedag hoor je hoe de bewoners, zorgprofessionals en gemeenteleden samen leven, elkaar ontmoeten en hun best doen om samen te groeien en te geloven.