Tweede Deddenslezing door Prof. Pahud de Mortagnes

Gereformeerd kerkrecht in Zwitserland

Prof. Dr. iur. utr. René Pahud de Mortanges is de tweede Deddens Visiting Professor. Vorig jaar werkte prof. Johannes Smit van de North-West University in Potchefstroom (Zuid-Afrika), als eerste Deddens Visiting Professor in en vanuit de Deddenskamer. Prof. Pahud de Mortanges doet ons de eer aan in het kader van een kort studieverlof in en vanuit de Deddenskamer/Deddens Kerkrecht Centrum te komen werken.

Hij is sinds 1994 Professor für Rechtsgeschichte und Kirchenrecht aan de Universität Freiburg/Fribourg en directeur van het Institut für Religionsrecht in Zwitserland. Hij is daarnaast onder meer co-editor van het Schweizerisches Jahrbuch für Kirchenrecht en publisher van de Europäische Rechts- und Regionalgeschichte.

Prof. Pahud de Mortanges werkte als gerenommeerd (gast)onderzoeker en (gast)docent aan verschillende universiteiten: Tübingen en Freiburg im Breisgau (Duitsland), Berkeley (USA), Peking en Shanghai (China), Basel en Zürich (Zwitserland) en Londen (UK). Daarnaast is hij ook corresponderend lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. Hij is geboren in Nederland en verhuisde als kind met zijn ouders naar Zwitserland.

Zijn lezing als Deddens Visiting Professor gaat over Gereformeerd Kerkrecht in Zwitserland. Daarbij zal hij ook de verhouding tussen staat en geloofsgemeenschappen betrekken.

Meer informatie over het Institut für Religionsrecht vindt u hier.

Het Deddens Visiting Professorship  is een initiatief van het Deddens Kerkrecht Centrum. Met dit professorship wordt de academische, kerkelijke en maatschappelijke relevantie van het kerkrecht onder de aandacht gebracht. In 2018 was prof. Johannes Smit van de North-West University in Potchefstroom (Zuid-Afrika) de eerste Deddens Visiting Professor.

Daarnaast is vanuit het Deddens Kerkrecht Centrum de jaarlijkse Deddens (Master)Scriptieprijs Kerkrecht ingesteld. Studenten uit binnen- en buitenland kunnen jaarlijks meedingen. Onlangs is de Engelse Jane Steen uitgeroepen tot winnares van de Deddens Scriptie Prijs 2018. Zij schreef een scriptie over de rol van het geweten in morele en kerk(recht)elijke kwesties en besluitvorming.

Voorts is ook bij uitgeverij Summum Academic Publications de Deddens Kerkrecht Serie van start gegaan met als eerste uitgave: Leon van den Broeke (ed.), De collectioneur: De kerkrechtelijke nalatenschap van D. Deddens, Kampen: Summum Academic Publications, 2018, 456 pp, ISBN: 9789492701039 | ISSN: 2590-040