Spot on! Licht op liturgie

Een dag samen zoeken, vieren, oefenen en werken aan de liturgie

Hoe zorg je ervoor dat een kerkdienst geen verzameling losse flodders wordt, waarin iedereen “zijn of haar ding doet”? Hoe kun je goed met elkaar samenwerken aan een betekenisvolle liturgie en blijf je daarbij met elkaar gericht op het geestelijke doel van je inspanningen? Met deze vragen – en meer! – gaan we aan de slag tijdens de Werkdag Liturgie.

Vroeger was alles duidelijk: de dominee maakte een preek, zocht daar wat psalmen bij die hij op zaterdagmiddag opstuurde naar de organist en door de koster op een liturgiebord liet aankondigen. Anno 2017 gaat het voorbereiden van een kerkdienst er vaak heel wat anders aan toe: zoveel betrokkenen, zoveel verschillende onderdelen… Komen tot een betekenisvolle liturgie is niet niks.

Wie deze Werkdag Liturgie als voorganger bezoekt en de bijbehorende opdracht uitvoert, verdient daarmee een studiepunt in het kader van Permanente Educatie Predikanten (PEP). De opdracht zal gericht zijn op het samen vormgeven aan de liturgie. Kom daarom als predikant zeker niet alleen naar deze dag, maar neem leden van je beamteam, kerkband, organistengroep, kinderclub, welkomstteam, liturgiecommissie, voorlezersgroep en andere belangstellenden mee. Iedereen die bij de zondagse kerkdienst, en andere samenkomsten waarin liturgie een rol speelt, betrokken is – en is dat eigenlijk niet de hele gemeente? – is van harte uitgenodigd voor deze dag!

Programma en sprekers

Aan het programma wordt nog gewerkt. Maar dat het een dag wordt vol interactieve workshops, dat staat vast. Met medewerking van onder anderen Anje de Heer, Ingrid Plantinga, Jojanneke Rijlaarsdam en Hans Schaeffer.

Certificering

Het is mogelijk om deze studiedag te bezoeken in het kader van Permanente Educatie. Je ontvangt dan na deelname een certificaat ter waarde van 1 EC. Indien je hiervan gebruik wilt maken, meld je dan aan via www.pepredikanten.nl/liturgie.