Het tekort van de Reformatie (1/7)

De Reformatie heeft de kerk veel goeds gebracht, zowel het protestantisme als het katholicisme. Maar mogen we het ook eens over de schaduwzijden van de Reformatie hebben? Hoe kunnen we een gevoeld tekort in de geloofspraktijk herstellen?

Op 31 oktober herdenkenhttps://vimeo.com/474112766 we de Reformatie, die volgens de overlevering begon op de dag dat Maarten Luther zijn 95 stellingen op de deur van de slotkapel van Wittenberg spijkerde. Maar eigenlijk begon die al veel eerder. Er is al veel gezegd en geschreven over deze belangrijke omwenteling. Waarom nu dan (weer) een cursus? Omdat al het goede dat de Reformatie ons gegeven heeft ook schaduwkanten kent. Om trouw te blijven aan de Reformatie, moeten we ook deze kanten onder ogen durven zien.
In deze video neemt Maarten Wisse ons mee naar wat er gebeurde in de Reformatie.

Wil je meer van de docenten horen en onder hun begeleiding verder in deze thematiek duiken?
Meld je dan aan voor de korte cursus bestaande uit zeven video’s, verwerkingsopdrachten en online sessies op 25 januari en 1 maart 2021, 13:00-15:00 uur.

Meer informatie:

Programma

Deze vragen bespreken we tijdens een korte cursus, bestaande uit:

  • Zeven videocolleges met inspirerende sprekers, die vooraf worden opgenomen en vanaf 31 oktober aan de deelnemers worden toegestuurd via een private link.
  • Twee interactieve, online sessies met de sprekers en Almatine Leene als gespreksleider. Maandag 25 januari en maandag 1 maart, van 13.00 tot 15.00 uur.
  • Voor wie dat wil: Opdracht in het kader van Permanente Educatie: 1,5 EC = 42 uur (inclusief bekijken video’s en deelname aan de online sessies). Wil je deelnemen aan de PE-opdracht? Meld je dan aan via www.pepredikanten.nl

Video’s

  1. Maarten Wisse: Probleemanalyse – deel 1
  2. Hans Burger: Probleemanalyse – deel 2 
  3. Ineke Cornet: Een reactie op dit thema vanuit de theologie en geloofservaring/mystiek
  4. Herwi Rikhof: Probleemanalyse – deel 3 – katholieke ervaring 
  5. Wim Moehn: “Dwarsligger”: tóch bemiddeling in de Reformatie 
  6. Hanna Rijken: Een reactie op dit thema vanuit geloofservaring en muziek
  7. Hans Schaeffer: Een reactie op dit thema vanuit kerk en instituut

Certificering

Predikanten, kerkelijk werkers en andere theologen die deze korte cursus in het kader van permanente educatie willen volgen, dienen zich via de website van Permanente Educatie Predikanten in te schrijven. Zij krijgen een certificaat van 1,5 EC:

Terug naar: Het tekort van de Reformatie

Beoordelingen

Interessant

Peter Zandberg