Is geloof irrationeel?
Is kennis over God wel échte kennis als we geen ‘harde bewijzen’ hebben voor Zijn bestaan? Hoe komen we überhaupt aan betrouwbare kennis? Halen we die uit harde feiten en ons rede-vermogen, of zitten we van nature anders in elkaar?
Prof. dr. Jeroen de Ridder neemt je mee in het Verlichtingsideaal dat we allemaal wel met ons meedragen: wat betekent dit voor geloven in God en is dit eigenlijk wel een werkbaar ideaal?
Verwerkingsopdracht
In de video gaat het over twee idealen voor goed denken of rationaliteit. Volgens het Verlichtingsideaal moet je altijd (1) voor jezelf denken en (2) overtuigende argumenten hebben voor wat je gelooft.
Verzin zo sterk mogelijke argumenten voor één of meer van de volgende stellingen. En denk daarna juist na over hoe je deze stellingen zou kunnen ontkrachten met argumenten ertegen of redenen waarom de argumenten voor hen niet overtuigend zijn.
- Er bestaat een wereld buiten ons.
- Andere mensen hebben ook bewustzijn.
- Ik droom niet.
Wanneer je met een groep bent, verdeel de groep dan in tweeën: de ene groep verzint argumenten vóór, de andere argumenten tegen een of meer van de stellingen. Ga na 10 minuten met elkaar in gesprek, door de argumenten te presenteren aan elkaar.
Ga bij jezelf na: kun je de bovenstaande stellingen echt keihard bewijzen of blijven ze toch onzeker?
Kijk daarna de volgende korte video: de conclusie van Jeroen de Ridder n.a.v. deze oefening