Christelijk geloof en evolutie: hoe verhouden die twee zich tot elkaar? Wat kan er van de evolutietheorie aanvaard worden als de Bijbel Gods openbaring is? En wat zijn de consequenties voor het christelijk geloof als de evolutietheorie waar is?
Deze videocursus bevat de opnames van alle lezingen en forumgesprekken van de studiedag ‘En God zag dat het goed was’ , die werd gehouden op 29 november 2019 in Nijkerk. Een studiedag naar aanleiding van het gelijknamige boek ‘En God zag dat het goed was’, waarin 26 deskundigen bezinning bieden op dit thema.
Thema’s die aan de orde komen: de wetenschappelijke status van de evolutietheorie, de consequenties van de evolutietheorie voor de theologie, de exegese van Genesis 1-11, evolutie en de ziel en het verband tussen Adam en Christus (volgens Rom. 5).
In deze video de opening van de studiedag 'En God zag dat het goed was' en een interview met de redactie van het gelijknamige boek: William den Boer, René Fransen en Rik Peels
Kan de evolutietheorie samengaan met het serieus nemen van de Bijbel? In de video de lezing van Gijsbert van den Brink tijdens de studiedag 'En God zag dat het goed was'.
Hoe serieus moeten we de evolutietheorie nemen? In de video de bijdragen van Jeroen de Ridder en Gert van den Brink tijdens de studiedag 'En God zag dat het goed was'.
Is er een verband tussen denken over evolutie en denken over het klimaat? In deze video de bijdrage van Eva van Urk tijdens de studiedag 'En God zag dat het goed was'.
Waarom heeft de Rooms-Katholieke Kerk minder problemen met de evolutietheorie dan protestanten? In deze video de bijdrage van Marcel Sarot tijdens de studiedag 'En God zag dat het goed was'.
Jeroen de Ridder, Marcel Sarot, Gijsbert van den Brink, Gert van den Brink, Eva van Urk
In deze video gaan vijf sprekers samen in gesprek over Adam, adamieten, erfzonde en de schepping van de ziel, onder leiding van Andries Knevel. Ook worden er vragen uit de zaal beantwoord.
Evolutie en Genesis zijn onverenigbaar, stelt Mart-Jan Paul. In deze video gaat hij in op vier stellingen, van Eric Peels en Stefan Paas, uit het boek En God zag dat het goed was.
Wat betekent het als we bedenken dat de geschiedenis van de mens op de geologische tijdschaal zich beperkt tot de dikte van het ‘behangetje’ in een kamer van 40 bij 40 meter? Heeft dit consequenties voor de theologie? In deze video…
Arnold Huijgen, Martine Oldhoff, Gijsbert van den Brink
Wat is de ziel? In deze video een debat daarover op de studiedag 'En God zag dat het goed was', door Martine Oldhoff, Arnold Huijgen, Gijsbert van den Brink en Andries Knevel.
Is het verband tussen Adam en Christus historisch van aard? In deze video de bijdrage van Michael Mulder op de studiedag 'En God zag dat het goed was' over Romeinen 5.
Is het voor het verband tussen Adam en Christus in Romeinen 5 nodig dat Adam een historisch persoon is geweest? In deze video de bijdrage van Henk Bakker op de studiedag 'En God zag dat het goed was'.
Is Romeinen 5 het bewijs dat we Adam moeten opvatten als historisch persoon? In deze video de bijdrage van Dolf te Velde op de studiedag 'En God zag dat het goed was'.
Henk Bakker, Michael Mulder, Dolf te Velde, Gijsbert van den Brink
Pre-adamieten, menswording en zondeval, hoe moeten we ons dat voorstellen? In deze video het gesprek tussen Michael Mulder, Henk Bakker, Dolf te Velde en Gijsbert van den Brink op de studiedag 'En God zag dat het goed was'.
Henk Bakker, Jeroen de Ridder, Arnold Huijgen, Michael Mulder, Martine Oldhoff, Mart-Jan Paul, Dolf te Velde, Koert van Bekkum, Gijsbert van den Brink, Kees van der Kooi
In deze laatste video over christelijk geloof en evolutie worden vragen beantwoord van deelnemers aan de studiedag 'En God zag dat het goed was'.
Beoordelingen
Still confused but at a much higher level
De cursus gaat in mijn opinie uitgebreid in op het discours over schepping of evolutie (welles-nietes) maar geeft mij geen antwoord op de vraag hoe we de moderne natuurwetenschappelijk en astronomische inzichten kunnen integreren met het scheppingsverhaal. Daar heb ik als modern christen nu juist behoefte aan.
een voorbeeld. in een recente publicatie van National Geographic wordt uitgebreid stil gestaan bij het ontstaan van het heelal. Wetenschappelijk heeft men wel een idee hoe het heelal ontstaan, maar WAARM het is ontstaan weet men niet. Dat is en blijft een mysterie. Dat gegeven lijkt me nu een prachtig aanknopingspunt voor ons geloof in de Eeuwige. Ik zou graag veel meer christelijke natuurwetenschappers aan het woord willen horen in plaats van theologen.