Wat is er aan de hand?

Ethiek en ecologie – Hans Burger (1)

Klimaatcrisis, stikstofcrisis – wat kan theologie daarover zeggen? Wat er precies aan de hand is met het klimaat of met stikstof, dat onderzoeken klimaatwetenschappers, biologen, ecologen. Maar ook vanuit de theologie is duidelijk: er is iets fundamenteel mis met hoe wij omgaan met onze wereld. Of beter: met Gods schepping. Klimaatcrisis en stikstofcrisis zijn alleen maar symptomen daarvan.

Er wordt wel gezegd dat het christelijk geloof de oorzaak van de problemen is. Christenen zeggen dat de mens beeld van God is, over de schepping moet heersen, de schepping mag gebruiken naar eigen inzicht. De mens is immers kroon van de schepping? De mens mag toch uit de schepping halen wat er in zit? En straks zal heel deze wereld door vuur vergaan. Is het christelijk geloof de schuld van alle ecologische problemen?

Het is niet terecht om de schuld voor alle milieuproblemen bij het christelijk geloof te leggen. In het college zal ik laten zien dat de hoofdoorzaak ergens anders ligt. Maar ook als christenen hebben we boter op ons hoofd. Hoe hebben christenen en theologen in het verleden geschreven en gesproken over Gods schepping? Hoe gaan wij om met wat God heeft geschapen?

De ecologische crisis vraagt om een grondige bezinning op wie wij mensen zijn, hoe we naar Gods schepping kijken, en hoe we met Gods schepping omgaan. En dat zijn theologische vragen. Graag vertel ik jullie iets over wat tegenwoordig ‘ecologische theologie’ heet. Dat doe ik vanuit de overtuiging: dit is Gods wereld. Dat geeft hoop voor de toekomst, want Gods koninkrijk komt!

Verwerkingsvragen

  • Wat is er aan de hand: is er een ecologische crisis en moeten wij daar iets aan doen?
  • Waarom denk je dat?
 
Terug naar: Ecologie, economie, politiek en cultuur > Ecologie