Gods verkiezing en jouw keuze (9)

God is eeuwig. Wij leven binnen de tijd. Toch raakt Gods handelen ons handelen. Hij kiest de mens. En de mens moet kiezen voor God. In deze videoles neemt Wim Markus je mee in zijn ontdekkingstocht in deze materie?

Dogmatiek voor iedereen

Wat geloven wij als christenen? Dáárover gaat deze cursus Dogmatiek voor iedereen. De twaalf lessen zijn gebaseerd op het gelijknamige boek van Almatine Leene en Wim Markus. Belangrijke thema’s van het christelijk geloof komen op een toegankelijke wijze aan bod.

Verwerkingsvragen

 1. Verschil … Probeer voor jezelf of met elkaar antwoord te geven op de vraag wat het verschil is tussen ‘uitverkiezing is een onveranderlijk besluit dat al voor onze geboorte is vastgesteld’ en ‘Gods verkiezing is van eeuwigheid’.
 2. Kun je het weten? Voor veel (?) christenen is het een vraag die heel hun leven meegaat: hoe kan ik weten of ik echt hoor bij de uitverkorenen? Wat vind jij van die vraag? Maak een keuze:
  o            dat kun je niet weten
  o            dat hoef je niet te weten
  o            dat is volgens mij een verkeerde vraag
  o            als je wedergeboren bent dan weet je ook dat je uitverkoren bent
  o            als je echt gelooft in Jezus Christus ben je uitverkoren door God
  o            door je doop kun je weten dat je door God uitverkoren bent
  o            nog anders:……………….…….
 3. Onderling pastoraat … Een goede vriend zegt: ‘Ik ben bang om te sterven, want volgens mij ben ik niet uitverkoren en kom ik dus niet in de hemel. En daar kan ik helemaal niets aan veranderen, want God heeft besloten wie Hij uitkiest om behouden te worden.’ Wat zou jij je vriend antwoorden?

Verdieping

 • Almatine Leene en Wim Markus, Dogmatiek voor iedereen, 2016.
Terug naar: Dogmatiek voor iedereen