2a. Angst

“Ik voel mij eigenlijk nooit echt veilig. Ik ben dag en nacht alert, eigenlijk altijd gespannen. Door ervaringen met afwijzing ben ik daarbij in contact ook hypergevoelig op signalen van anderen. Maar ik praat er bijna niet over, ik schaam me ervoor en vecht ertegen.”

Angst komt relatief veel voor en ligt vaak ook onder andere problematiek. Hoe kun je hier in het pastoraat mee omgaan?

In deze video krijg je aan de hand van een ervaringsverhaal meer inzicht in een angststoornis en handreikingen vanuit de hulpverlening en het pastoraat voor de omgang met mensen met angst. Ook de relatie tussen angst en geloof krijgt daarin een plek: welke invloed heeft angst op geloof en welke ruimte is er binnen het christelijk geloof voor angst? De video is bedoeld als korte introductie op het thema, bijvoorbeeld als start van een kerkenraadsvergadering.

Deze les sluit aan bij hoofdstuk 4 uit het Handboek pastoraat bij psychische problemen, een boek waarin je informatie vindt over psychische stoornissen, de manieren waarop verschillende psychische problematieken doorwerken in geloof en geloofsbeleving, en wat dat betekent voor het pastoraat.

Nieuwsgierig naar meer?

Bekijk hier de volledige cursusvideo en bijbehorend verwerkingsmateriaal.

 

Terug naar: Pastoraat bij psychische problemen > Korte video's

Beoordelingen

Het heeft me meer inzicht gegeven in hoe het is om met angst te kampen als christen

Praktisch, verhelderend, interessant, geeft behulpzame handvatten en wordt liefdevol weergegeven, zonder makkelijke antwoorden voor zoiets complex.

Anonieme beoordeling