1. Pastoraat en hulpverlening

Voor mensen met psychische problemen is het leven vaak een worsteling – om allerlei redenen hebben zij het extra zwaar. Wat is hierin jouw rol als pastor? Wanneer en hoe zoek je samenwerking met de hulpverlening? Wat is een goede basishouding? En hoe bid je voor mensen met psychische problemen?

Deze video gaat in op de samenwerking met de hulpverlening én het eigen domein van het pastoraat aan de hand van een casus. Ook kijk je naar een pastorale situatie die op twee manieren wordt uitgespeeld, waarmee je uitgenodigd wordt na te denken over jouw basishouding als pastor en welke valkuilen je beter kunt vermijden.

Deze les sluit aan bij hoofdstuk 1, 17 en 18 uit het Handboek pastoraat bij psychische problemen, een boek waarin je informatie vindt over psychische stoornissen, de manieren waarop verschillende psychische problematieken doorwerken in geloof en geloofsbeleving, en wat dat betekent voor het pastoraat.

Volg je de cursus individueel?

Bekijk dan de video en beantwoord de vragen in de video. Ook kun je extra reflectievragen, de casus met verwerkingsvragen en suggesties ter verdieping vinden in onderstaand document:

Download materiaal ter verdieping 

Volg je de cursus in groepsverband?

Organiseer een of meerdere toerustingsdagen/-avonden en gebruik daarbij de gesprekshandleidingen, met een programma, opdrachten en praktische suggesties.

Download de gesprekshandleiding

 

 

Terug naar: Pastoraat bij psychische problemen > Volledige cursus

Beoordelingen

Praktische en boeiende les

Goede lesopbouw en mix van theorie en praktijk. Deze les geeft de taak van pastoraat helder weer en ook het belang van en respect voor andere hulpverleners (disciplines). Boeiend om met een groep samen te kijken en bespreken aan de hand van de bijgeleverde reflectievragen.

R Havinga

Heldere uitleg.

Mooi voorbeeld van do’s en don’ts in de casus.

Lydia van de Wetering

Prachtige voorbeeldfilmpjes die echt je hart raken, goede uitleg erbij.

Een heel goede les de docent te praten heel rustig zo dat het echt binnenkomt. De voorbeeld filmpjes zijn fantastisch, je begrijpt echt met hart en ziel hoe pastoraat goed is. Ook hele goeie uitleg erna.

Anonieme beoordeling

Praktisch toepasbaar en evenwichtig.

Mooie mix tussen theorie en praktijkvoorbeelden. De voorbeeldcassusen zijn erg verhelderend!

Coranne Steenkamp