6. Autisme

“Ik voel me altijdanders. In een volle zaal heb ik altijd het gevoel dat iedereen iemand heeft om mee te praten en dat ik er plompverloren bij sta.”

Mensen met autisme hebben moeite om prikkels te verwerken. Wat dat voor gevolgen heeft voor hun denken en gedrag en hoe je daarmee om kunt gaan, dat leer je in deze les.

In het eerste deel van de video krijg je meer inzicht in de kenmerken van autisme en handreikingen vanuit de hulpverlening (Hanneke Schaap-Jonker). Het tweede deel gaat over geloven en kerk-zijn: welke invloed heeft autisme op geloof en hoe kunnen we mensen met autisme waarderen binnen de kerk? Beide delen starten met een ervaringsverhaal, vervolgens is een deskundige aan het woord. De video sluit af met een tweedelige casus die je uitnodigt zelf aan de slag te gaan.

Deze les sluit aan bij hoofdstuk 2 uit het Handboek pastoraat bij psychische problemen, een boek waarin je informatie vindt over psychische stoornissen, de manieren waarop verschillende psychische problematieken doorwerken in geloof en geloofsbeleving, en wat dat betekent voor het pastoraat.

Volg je de cursus individueel?

Bekijk dan de video en beantwoord de vragen in de video. Ook kun je extra reflectievragen, de casus met verwerkingsvragen en suggesties ter verdieping vinden in onderstaand document:

Download materiaal ter verdieping 

Volg je de cursus in groepsverband?

Organiseer een of meerdere toerustingsdagen/-avonden en gebruik daarbij de gesprekshandleidingen, met een programma, opdrachten en praktische suggesties.

Download de gesprekshandleiding

 

Terug naar: Pastoraat bij psychische problemen > Volledige cursus

Beoordelingen

Mooi en duidelijk

De opbouw in verschillende blokjes met verschillende mensen en invalshoeken is mooi. Er wordt veel informatie gegeven maar ook duidelijke handreikingen. De beleving van de persoon met autisme en de casus zijn interessant en herkenbaar. Ik ga de link naar deze video doorsturen, zowel naar verschillende personen met autisme als naar pastoraal werkers.

Anonieme beoordeling