Klassieke apologetiek
Christenen vormen een minderheid in de Nederlandse samenleving. Des te belangrijker is het dat we ons realiseren hoe kostbaar de christelijke boodschap is en hoe we ons kunnen verdedigen tegen de beschuldiging dat het geloof onredelijk is.
In deze les belicht prof. Van Vlastuin de zogenaamde klassieke apologetiek. Deze vorm van apologetiek wordt klassiek genoemd, omdat ze heel oude papieren heeft en teruggaat tot op de apologetiek van bijvoorbeeld Augustinus. Kenmerkend hiervoor is dat het verstand een duidelijke plaats heeft in de verdediging van het christelijke geloof en dat de redelijkheid van het christelijke geloof wordt verdedigd. Er komen enkele vertegenwoordigers van deze vorm van apologetiek langs, de sterke punten en de keerzijden van deze apologetiek worden duidelijk aan de orde gesteld en vooral de relevantie voor vandaag komt aan de orde.
- Wat is klassieke apologetiek?
- Integreer klassieke apologetiek in het geheel van je persoonlijkheid
- Ontdek mogelijkheden om deze vorm van apologetiek in de praktijk te hanteren
Leestips
- Craig, W.L., ‘Classical apologetics’, in: S.B. Cowan, Five Views on Apologetics, Grand Rapids: Zondervan, 2000.
- D’Souza, D., Het christendom is zo gek nog niet, Amsterdam: Nieuw Amsterdam, 2009.
- Lewis, C.S., Onversneden christendom, Kampen: Kok, 2009.
Beoordelingen

Goede samenvatting van enkele belangrijke apologetiek benaderingen
Goede samenvatting van enkele belangrijke apologetiek benaderingen. om in elk geval een fel atheïst een beetje te kunnen laten twijfelen aan de hardheid van de logica van zijn /haar ongeloof argumenten

Waardeloze prietpraat!
Deze meneer van Vlastuin heeft van (s)preken zijn beroep gemaakt, maar hij denkt dat hij de wijsheid in pacht heeft. Lees het boek ‘Atheïstisch manifest’ van Herman Philipse en u zult allen tot een heel andere conclusie komen. Namelijk dat er géén enkel bewijs gegeven kan worden voor het bestaan van (een) God!