Een inclusieve lente

Kerkzijn als antwoord boekcover Koos Tamminga, Joost Smit, Hans Schaeffer
Bestel ook het boek!

kerkzijn voor iedereen

De lente in jouw kerk, waar zie je die? De neiging kan bestaan om vooral naar succesverhalen op zoek te gaan, maar die kunnen naast inspirerend ook heel verlammend zijn. Dat terwijl de lente vele vormen kan aannemen. De kunst is om je vanuit onverwachte hoek door de lente te laten verrassen.

Je ziet dit bijvoorbeeld in het project Hart van Vathorst, waarin een bestaande kerkelijke gemeente, de Ontmoetingskerk, en een aantal instellingen voor zorg aan mensen met een beperking hun krachten hebben gebundeld. De gemeente werd daarmee in een keer een stuk diverser. De visie die hierbij hoorde was er eentje van inclusief kerkzijn. De kern daarvan is dat je niet denkt in ‘gevers’ en ‘ontvangers’, maar dat elk lid wat bij te dragen heeft. Door deze unieke samenwerking komen kanten van kerkzijn naar boven die eigenlijk in iedere kerk aanwezig zijn, maar hier op een bijzondere manier invulling krijgen. In het webinar blijven we dan ook niet hangen bij het voorbeeld van Hart van Vathorst, maar zoeken we ook naar hoe jij in jouw kerk verrast kan worden door de lente vanuit onverwachte hoek. Hoe kun je voor die verrassingen ruimte maken?

Voorbereiding op het terugkijken van het webinar

We gaan aan de slag met het thema inclusie. Dat is een woord dat veel kan betekenen en waar je vast je eigen ideeën bij hebt.
1. Bekijk bovenstaande video “Kerk-zijn is je laten verrassen” uit de serie Kerkzijn als antwoord (alle 6 video’s bekijken mag natuurlijk ook!)
2. Schrijf een kort stukje tekst (max. 300 woorden) waarin je de onderstaande vragen beantwoordt:
a. Wat betekent inclusie voor jou? Op wat voor manier ben je bij dat onderwerp betrokken? Welke ‘doelgroepen’ heb je dan in je hoofd?
b. Welke dingen in jouw kerkelijke gemeente brengen deze inclusie op gang?
c. Welke dingen in jouw kerkelijke gemeente ervaar je als typisch niet-inclusief?
d. Wat zou je daaraan willen veranderen?
e. Hoe zie je daarin je eigen rol en die van anderen?

Spreker

Koos Tamminga, predikant Kruiskerk Meppel. Koos Tamminga promoveerde 25 september 2020 op een proefschrift over inclusief kerkzijn. N.a.v. zijn promotie verscheen ook het boekje: ‘Kerkzijn als antwoord. Inclusief gemeentezijn in tijden van krimp en transitie.’ (Hans Schaeffer, Joost Smit en Koos Tamminga) en een videocursus.

Webinar terugkijken

Terug naar: Lente in de kerk