Lente en leiderschap

Welke rol speelt de factor ‘goed leiderschap’ bij Lente in de kerk? En is dat soort leiderschap iets wat je van nature hebt (of niet), is het iets dat je kunt leren of is het een gave van de Geest?

Deze les is voor iedereen die een positieve impact wil hebben op anderen in kerk en samenleving, of je jezelf nu als ‘leider’ ziet of niet. We zoomen in op het soort leiderschap achter de lenteverhalen in het boek Lente in de kerk van René van Loon. We doen dat met name aan de hand van Henri Nouwens ontdekking van wat christelijk leiderschap inhoudt.  Ook richten we ons op jouw eigen leiderschap. Wat maakt het ‘christelijk’ en hoe kun je het zelf ontwikkelen zodat je meer Lente mogelijk maakt? Hoe zouden ‘Lentegroepen‘ in de ontwikkeling van meer leiderschap een essentiële rol kunnen spelen?

Opdracht ter voorbereiding

Bekijk (nadat je het filmpje van Addie van Dalen hebt bekeken) de korte film The Butterfly Circus (bijvoorbeeld via deze link op YouTube met Nederlandse ondertiteling; lengte: 20 minuten) pak pen en papier erbij en beantwoord de volgende vragen: 

  1. Wat inspireert je in het leiderschap dat je hier ziet? 
  2. Welke aspecten van dit leiderschap toon jij al? 
  3. In welke aspecten van dit leiderschap zou je kunnen groeien? 
  4. Denk na over de vraag hoe jij, heel concreet, in jouw omgeving (dorp, straat etc.) meer van de lente zou kunnen gaan begeleiden, meer lente zou kunnen laten bloeien.

Spreker

Addie van Dalen. Zelfstandig coach en trainer in leiderschapsontwikkeling. Addie bekleedt daarnaast een directiepositie in een internationale hulporganisatie.

Webinar terugkijken

Terug naar: Lente in de kerk