Iedere kerk kan opbloeien

Bloeiende kerken staan in grote steden, kerken in achterstandswijken kunnen alleen bestaan vanwege hele bijzondere mensen.

Ken je dat gevoel?

Ik laat je graag zien dat iedere kerk, ook jouw kerk, kan opbloeien. Want de lokale kerk is een goudmijn. Zeker als Jezus in het centrum staat en de gemeenschap vanuit een heldere missie werkt.

In het webinar vertel ik je over mijn ervaringen in de Veenhartkerk in Mijdrecht en de Fonteinkerk in Buitenpost. En we gaan op zoek naar mogelijkheden voor groei en bloei in jouw gemeente.

In Mijdrecht mocht ik een proces leiden van herplanting. Een kleine gemeente begon helemaal opnieuw. Er veranderde veel aan de buitenkant, maar het belangrijkste veranderde van binnen. We mochten veel zegen ontvangen, een kleine krimpende gemeente veranderde in een groeiende en bloeiende kerk.

Twee jaar geleden ben ik enthousiast begonnen in de Fonteinkerk in Buitenpost. Een veel grotere gemeente, in een heel andere context, met hetzelfde verlangen om op te bloeien, om van betekenis te zijn voor het dorp.

Opdracht

Beantwoord de volgende vragen:

  1. Wat als jullie kerk ineens zou verdwijnen, wat zou jullie dorp missen?
  2. Stel dat je helemaal opnieuw zou beginnen, hoe zou een kerk in jouw dorp er dan uitzien?
  3. Maar de belangrijkste opdracht om over na te denken: Stel dat alles waar je rondom Lente in de kerk enthousiast van wordt, al jouw dromen over de kerk in een nacht gerealiseerd zouden worden. Wat mag dat jou dan kosten? En dan bedoel ik niet persoonlijk, maar vooral stel dat je dat 10-15% van de gemeente kost. En ook die broers en zussen naast wie jij al jaren in de kerk zit, met frustratie en beschuldigingen van dien? Wat dan? Doen of niet doen?

Spreker

Gerbram Heek, predikant Fonteinkerk Buitenpost

Webinar terugkijken

Terug naar: Lente in de kerk