Evolutie. Stel dat het waar is...

Is de evolutietheorie te combineren met orthodox-christelijk geloof? Wat zijn de theologische consequenties van aanvaarding van evolutie? 8 deskundigen reageren op belangwekkende studie Gijsbert van den Brink
Is de evolutietheorie te combineren met orthodox-christelijk geloof? Wat zijn de theologische consequenties van aanvaarding van evolutie? 8 deskundigen reageren op belangwekkende studie Gijsbert van den Brink
Is kennis over God wel échte kennis als we geen ‘harde bewijzen’ hebben voor Zijn bestaan? En wie verleent betekenis aan de Bijbel? Een serie boeiende video's over filosofie en theologie, epistemologie en hermeneutiek, apologetiek en islam, die ook je persoonlijk geloof raken.
Vier podcasts over de vraag: Wat is christelijk denken en spreken over de hel in deze tijd?
Vijfhonderd jaar geleden, revolutie! Het protestantisme werd geboren als felle reactie op het rooms-katholicisme van de zestiende eeuw. En vandaag de dag…? Hoe heeft het eeuwenoude gedachtegoed zich door de tijd heen ontwikkeld? Hoe relevant is het nog in het hier en nu?
Gebedsgenezing krijgt in hedendaagse kerken steeds meer aandacht. Praktijken rondom gebedsgenezing roepen veel theologische vragen op. Reden voor de Vrije Universiteit Amsterdam en de Theologische Universiteiten Apeldoorn en Kampen in november 2017 een studiedag te houden over gebedsgenezing. De prikkelende titel: ‘Mijn God geneest - wonderen van genezing en christelijk geloof’. In deze videocursus zijn alle columns (2) en lezingen (6) van de studiedag opgenomen.
Jezus’ kruisdood vormt de diepste kern van het christelijk geloof. Jezus brengt verlossing door aan het kruis een gruwelijke dood te sterven. Maar hoe kan het leven, de dood en de opstanding van één mens verlossing betekenen voor de mensheid?
Alvin Plantinga. Een beroemde Amerikaanse filosoof met Friese wortels. Een apologeet die graag de dialoog met overtuigde atheïsten aangaat. Zijn altijd scherpzinnige gedachten over het bestaan van God, het probleem van het kwaad, de (on)redelijkheid van het geloof, schepping&evolutie, geloof&wetenschap en het atheïsme zijn zeer invloedrijk en worden door voor- en tegenstanders diep gerespecteerd.
Hoe kunnen we Jezus' kruisiging uitleggen? De gereformeerde orthodoxie heeft er heldere denkbeelden over (die je als 'verzoening door voldoening' kunt typeren) maar het bijbelse spreken lijkt breder dan dat. Veel mensen voelen een ongemak bij ‘verzoening door voldoening’. Ze voelen dit model intuïtief niet meer aan. Deze cursus adresseert dit ongemak en geeft denkruimte.
Christenen hebben in toenemende mate moeite met het godsbeeld dat uit het Oude Testament naar voren lijkt te komen. Hoe verhoudt een God die collectief straft, jaloers is en regelmatig gevaarlijk lijkt zich tot een God die liefde is? In deze cursus worden deze vragen zowel vanuit het Oude Testament, als vanuit het Nieuwe Testament en de systematische theologie (dogmatiek) besproken.
Cursusvoorbeeld - (1 lesvoorbeeld)
In de cursus Geloven met hart en ziel draait het om de vraag hoe een gereformeerde opvatting over dogmatiek, ‘de leer’, zich verhoudt tot een Bijbelse spiritualiteit.
Lijden, straf en zonde in de theologische traditie van Augustinus, belicht vanuit historisch, bijbels, pastoraal en systematisch perspectief.