Een bizarre weddenschap: is Jobs geloof wel echt? (1)

Wie wil er nou niet echt wijs zijn. Volgens de Bijbel kan iedereen het worden, omdat wijsheid niets met een hoog IQ te maken heeft. Egbert Brink legt in deze videoles uit hoe dat zit.

Ook kijken we achter de coulissen van de wereld. Wat voor duistere zaken spelen er achter de schermen in het boek Job? Wat gebeurt er in de hemel? Wat gebeurt er op aarde? We worden getuige van een bizarre weddenschap.

Verwerkingsvragen

  • Zou jou iets dergelijks kunnen overkomen als Job?
  • Geloven is nooit om niet, stelt Satan. Zit daar een kern van waarheid in?
  • Hoe kan God deze uitdaging toelaten? Is dit dan wel echt gebeurd?

Ter verdieping

Hoofdlijnen van het boek Job

Het boek Job is een lastig boek. De centrale thema’s ‘lijden’ en ‘strijden’ gaven Job en geven ons veel hoofdbrekens. Waarom lijden onschuldigen en rechtvaardigen? Is lijden een straf? Waar is God? Wie is God? Wil ik zo’n God eigenlijk wel?

Ga met Egbert Brink en het boek Job de ring in. Om te worstelen. Om zonder ophouden te vragen. Om God en het leven beter te leren begrijpen. Maar, bovenal, om een wijzer mens te worden.

In de eerste videoles legt Egbert Brink uit wat wijsheidsliteratuur in de Bijbel is. Ook worden we getuige van een bizarre weddenschap. In de lessen 2 en 3 ontmoeten we Jobs echtgenote en zijn vrienden. We komen erachter wat zij van Jobs geruïneerde leven vinden en wat Job er zelf van vindt. En dan, God antwoordt! In de laatste videoles legt Job de handen op zijn mond. Heeft hij het opgegeven? Gaat Job knock-out tegen God? Of …

Terug naar: 66 boeken, 1 Bijbel > Job

Beoordelingen

Duidelijke en bijbelgetrouwe uitleg

Anonieme beoordeling

Ik miste een bespreking van de structuur van het boek Job in deze eerste les

Een trage les met uitstappen die mogelijk zijn, maar als zekerheid gebracht worden. Bijvoorbeeld over Danel en Daniel uit Ezechiel 14 vers 14 en vers 20.
En dat Satan drie keer een wat grotere plaats inneemt (Adam 1, Job eb Adam 2). Wat zegt dat over de analyse van de betekenis van het boek Job? En over de waarde die je hieraan toe moet kennen? Daar wordt niets over gezegd wat voor de uitleg van het boek van belang is.
Ik bedoel: wat zou er veranderen aan het college en aan de vertelling wanneer er nog zeven plaatsen zouden zijn waarin Satan een grote plaats inneemt? Of wanneer je buiten beschouwing laat dat ook bij Adam en Christus Satan een grote plaats inneemt.

J. T. Havinga

Wat een zegen om deze bemoediging te krijgen.

Egbert, ik probeer theologie te studeren via ‘Weet wat je gelooft’. Deze les over Job is voor ons zeer actueel. Mijn vrouw Jannie is in 2019 geopereerd van darmkanker. Dikke darm verwijderd. Drie maal op het randje van de dood. In het dieptepunt van haar lijden tijdens een allergische reactie tijdens een chemokuur verzuchtte ze: ” Mijn God. Moet het nu zo zwaar en op deze manier? Ik voel mij als Job.”
Onze God gaf ons telkens Ps 91: 14 -16 met de zeven beloften. Ze zijn voorlopig allemaal uitgekomen. Wat een wonderen. We zijn zo dankbaar.

Jannie en Bas Mijnster

Zeer leerzaam, maar vooral troostvol en uitzicht naar Christus! Prachtig

Dit is een beoordeling van alle vier de lessen

Anonieme beoordeling