Jobs lijden verzwaard door vrouw en vrienden (2)

Jobs vrouw heeft het helemaal gehad met God. Als goede echtgenoot geeft ze haar man in deze tijd van crisis graag advies: Job, jij staat in je recht, God zit fout, je kunt God maar beter vaarwel zeggen.

Jobs vrienden beweren het tegenovergestelde. Zij krijgen nooit genoeg van God. Als echte kameraden komen ze hun wanhopige vriend natuurlijk wel troosten én van gedachten voorzien. Maar of dat helpt …? Ook wij gaan bij Job zitten. We luisteren zorgvuldig naar hem. Gaandeweg alle redenaties leer je nieuwe aspecten van wijs worden. Hoe ga je op een wijze manier om met het lijden dat anderen treft?

Verwerkingsvragen

  • Wat herken je in de benadering van Jobs vrouw?
  • Lijken de vrienden van Job niet veel op doorsnee troosters?
  • Jobs vrouw geeft God de schuld, want Job verdient zegen. De vrienden geven Job de schuld, want hij krijgt vloek, dus moet hij wel gezondigd hebben. Ze komen er niet uit. Wat maakt de impasse zo ondragelijk?

Ter verdieping

Hoofdlijnen van het boek Job

Het boek Job is een lastig boek. De centrale thema’s ‘lijden’ en ‘strijden’ gaven Job en geven ons veel hoofdbrekens. Waarom lijden onschuldigen en rechtvaardigen? Is lijden een straf? Waar is God? Wie is God? Wil ik zo’n God eigenlijk wel?

Ga met Egbert Brink en het boek Job de ring in. Om te worstelen. Om zonder ophouden te vragen. Om God en het leven beter te leren begrijpen. Maar, bovenal, om een wijzer mens te worden.

In de eerste videoles legt Egbert Brink uit wat wijsheidsliteratuur in de Bijbel is. Ook worden we getuige van een bizarre weddenschap. In de lessen 2 en 3 ontmoeten we Jobs echtgenote en zijn vrienden. We komen erachter wat zij van Jobs geruïneerde leven vinden en wat Job er zelf van vindt. En dan, God antwoordt! In de laatste videoles legt Job de handen op zijn mond. Heeft hij het opgegeven? Gaat Job knock-out tegen God? Of …

Terug naar: 66 boeken, 1 Bijbel > Job

Beoordelingen

geweldig mooi overzicht van de problematiek

D Polinder

Zeer leerzaam, maar vooral troostvol en uitzicht naar Christus! Prachtig

Dit is een beoordeling van alle vier de lessen

Anonieme beoordeling