De reformatie van het geloofsleven

Hoe geloofde Luther en wat kunnen wij van hem leren? Heel veel! We leven tegenwoordig in een enorme prestatiecultuur. Je moet carrière maken, je moet op Facebook de nodige likes hebben. Mensen raken burn-out. Dan kan de boodschap van het Evangelie enorm bevrijdend werken.

Want geloof staat volgens Luther tegenover goede werken. Tegenover prestatie. En dat maakt je niet alleen vrij naar God toe, maar ook naar de samenleving, naar andere mensen. Je hoeft niet langer aan allerlei verwachtingspatronen te voldoen.

Verwerkingsvragen

  • Wat is je het meest opgevallen in dit college?
  • Wat is het grootste verschil tussen het geloofsleven van de Reformatie en onze tijd?
  • Wat zijn de grootste mogelijkheden en beperkingen van het reformatorische geloofsleven?

Ter verdieping

  • Herman Selderhuis, Luther: een mens zoekt God, Apeldoorn, 2016.
  • Interview met prof. dr. Wim van Vlastuin op CIP.nl.

Reformatie Nu

Vijfhonderd jaar geleden gebeurde het. Met zijn 95 stellingen ontketende Maarten Luther een revolutie die haar weerga niet kende. De Reformatie was een feit. Het protestantisme werd geboren als felle reactie op het rooms-katholicisme van de zestiende eeuw. En vandaag de dag…? Hoe heeft het eeuwenoude gedachtegoed zich door de tijd heen ontwikkeld? Hoe relevant is het nog in het hier en nu? De online videocursus, Reformatie Nu, neemt allerlei ideeën en praktijken die de Reformatie heeft voortgebracht onder de loep. Belangrijke personen, interessante weetjes, stevige kost, hete hangijzers, stof tot gesprek en praktische tips komen alle aan bod.

Terug naar: Reformatie Nu