Papyrus en perkament: op zoek naar het oorspronkelijke Nieuwe Testament (1)

Van jouw Bijbel naar de pen van Paulus

In deze videoles maak je kennis met de wereld achter de Bijbelvertalingen: de wereld van de vele handschriften, waarvan er niet twee identiek zijn! Volg met Bart Kamphuis de weg terug, van jouw Bijbel naar de pen van Paulus.

Verwerkingsvragen

  • Vind jij het belangrijk dat een Bijbelvertaling zo correct mogelijk het oorspronkelijke Grieks weergeeft? Waarom wel/niet?
  • Wat blijft jou meer bij, dat we zoveel handschriften van het Nieuwe Testament hebben, of dat we er relatief weinig uit de eerste eeuwen n.C. hebben?
  • Wat vind je ervan dat het boek Openbaring niet was opgenomen in de Griekse lectionaria? Is dit inderdaad een raadselachtig boek dat niet voor iedereen geschikt is, of zie je dat anders?

Ter verdieping

Reformatie Nu

Vijfhonderd jaar geleden gebeurde het. Met zijn 95 stellingen ontketende Maarten Luther een revolutie die haar weerga niet kende. De Reformatie was een feit. Het protestantisme werd geboren als felle reactie op het rooms-katholicisme van de zestiende eeuw. En vandaag de dag…? Hoe heeft het eeuwenoude gedachtegoed zich door de tijd heen ontwikkeld? Hoe relevant is het nog in het hier en nu? De online videocursus, Reformatie Nu, neemt allerlei ideeën en praktijken die de Reformatie heeft voortgebracht onder de loep. Belangrijke personen, interessante weetjes, stevige kost, hete hangijzers, stof tot gesprek en praktische tips komen alle aan bod.

Terug naar: Reformatie Nu

Beoordelingen

Boeiend, interessant, nieuw voor mij.

Anonieme beoordeling

Duidelijk maar toch ook verwarrend….

Bart legt alles op een rustige manier uit. Mooi ook om de foto’s erbij te zien. Maar door deze les ontstaan er bij mij nòg meer vragen… Smaakt dus naar meer en ben benieuwd naar de volgende les!

Anonieme beoordeling